literatura catalana . joves i adults     inici
Creus, Ricard

 


Dues cases amigues

1.Localitza en un mapa les dues comarques de qu parla aquest poema. Desprs, dins de cada comarca, busca els indrets que sesmenten. Pots fer servir els mapes dInternet i llibres o webs sobre itineraris excursionistes per Catalunya.

2.De quines dues cases parla el poema? Analitza lestructura del text indicant quins versos fan referncia a luna i quins a laltra. Digues, tamb, quins versos formen la conclusi. Quins sn els temes i subtemes que toquen cadascuna daquestes tres parts del text?

3.En parlar de la primera casa, el text descriu les ermites de Sant Mart del Corb i Sant Miquel del Corb. Mira les fotografies que tens aqu a sota (*) i, guiant-te per les pistes que ten dna el text, endevina quina correspon a cadascuna de les ermites.

4.La segona casa s El Mas Perxs, dAgullana. Esbrina quin paper va tenir aquesta casa en la histria de Catalunya. Per a una visi general sobre aquest episodi histric pots consultar el web del Museu de l'exili i tamb alweb pots trobar fragments de memries descriptors que parlen daquest indret. Tamb hi ha unes fotografies de la casa.

5.Al poema apareix tamb una referncia al Canig. Localitzal en un mapa i explica per qu el text diu el noble Canig que senyoreja fet cor de totes les terres catalanes que temps fa noms en feien una? Poseu en com les vostres respostes.

6.A quin poeta es refereix Ricard Creus al vers 20?

7.El poema esmenta dues dones, relacionades amb cadascuna de les cases. Busca informaci sobre totes dues (pots trobar una referncia a les cases on va viure Montserrat Vayreda, entre elles, lAntiga, alweb ).

8.El text acaba parlant de lamistat entre les dues protagonistes. Llegeix aquest fragment de larticle que va escriure Xavier Garcia, el 23 de febrer de 2006, al diari El punt:

El cas s que un dia de primers de febrer de 1989 en ocasi dels cinquanta anys de lexili republic i catal pels Pirineus vaig trobar-me a Agullana les senyores Montserrat Vayreda i Maria Perxs, amigues de joventut, que em duien, justament, al clebre mas Perxs (don era filla la Maria) i que havia estat el lloc, tocant ja a la frontera amb Frana, on el govern de Catalunya i alguns dels intellectuals ms rellevants van aixoplugar-se entre finals de gener i primers de febrer del 1939, abans de passar la ratlla que designava lexpatriaci. Aquells ltims dies de la Catalunya republicana, tan ben relatats pel poltic i historiador tarragon Antoni Rovira i Virgili, van ser passats dintre els nobles i augusts murs daquesta gran casa pairal de can Perxs, a lAlt Empord, voltada de sembradures i de camins alzinats.

Escriu la carta que podria haver enviat la Maria Perxs a la Montserrat Vayreda convidant-la a participar en aquest acte daniversari de lexili. Si vols, ens la pots enviar a viulapoesia@viulapoesia.com.

9. Esbrina quina s la relaci de Ricard Creus amb la Garrotxa. Mira el vdeo sobre la vida i obra de lautor aqu. Veurs que el reportatge s filmat a la seva casa del Perer del Corb i als seus voltants, a Les Preses. Hi reconeixes elements dels paisatge que apareixen al text? Reconeixes una de les ermites?

10. Lautor diu, a lentrevista que hi ha en el vdeo citat anteriorment, que tant amb la poesia com amb la prosa, jo sempre busco el mateix: explicar-me les coses que no entenc de la vida. Per a tu la literatura (tant llegida com escrita) t aquesta utilitat? Quines altres utilitats t?

10.En un altre moment del vdeo lautor comenta que la gent diu que la meva literatura s molt visual. Quina relaci t Ricard Creus amb la pintura (recorda el que sexplica al vdeo sobre la seva primera dedicaci i sobre la seva relaci amb la pintora Esther Boix). Trobes aquesta visualitat, en el text?

12.Quin s el sentiment que, en el seu text, mostra lautor respecte de Catalunya? En quins versos ho expressa?

(*)

imatge poema

poema Dues cases amigues, Creus, Ricard

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avanada
<<
web design KTON Y CA