literatura catalana . infants     inici
Brossa, Joan

 


Faula

1. Investiga què és una FAULA i escriu un petit resum del que hagis trobat.

2. Cadascun dels símbols que apareix en el poema visual és un senyal de circulació. Indica quin és el significat de cadascun i quin altre significat se li podria donar. Probablement els hauràs vist als carrers o carreteres. Posa al costat de cadascun d'ells el que signifiquen en realitat i després inventa uns altres significats més divertits, imaginatius, diferents, estranys o suggeridors. Per exemple, els dos primers podrien ser:

SIGNIFICAT REAL

 

PODRÍA SER...

 

 

 

Zona de vent

 

Una bandera blanca de rendició.

Un caçapapallones.

Una samarreta estesa.

 

 

 

Doble sentit de circulació.

 

Les vies del tren.

Dues idees contràries.

Dues fletxes dels indis.

3. Fa molts anys, a les places i pobles d'Europa arribaven, de tant en tant, uns personatges que duien unes auques de les quals se servien per explicar històries. Eren els cecs fabuladors, els “tale singers” anglesos, els narradors d'històries i rondalles meravelloses.

Ara faràs tu de narrador però servint-te del poema visual FAULA.
Es tracta que t'inventis una història que després puguis explicar seguint els senyals de circulació, en el sentit de la lectura. Podria començar així:

“Vet aquí que, en aquell temps dels catorze vents, que set eren bon i els altres set eren dolents, un entomòleg perseguia desesperadament un exemplar de papallona molt estrany. I així va ser com, sense ni adonar-se'n, va anar a parar a...”

O també podria començar així:

“L'explorador va entendre que no sortiria amb vida d'aquella emboscada. Sense pensar-s'ho dues vegades, va agafar un pal i va lligar una camisa blanca per tal de simular una bandera de rendició.
Però els indis no estaven per romanços i...”


O així:

“Va ser una enganyifa perfecta. Ningú no va sospitar que sota aquella bandera inofensiva s'amagava el pirata més temut de la Mediterrània. Ara era massa tard...”

4. A partir d’aquest model dibuixeu la “vostra faula de carrer”. Després la pengeu i l’expliqueu. Ho feu per petits grups i cadascun haurà de triar el seu “fabulador”. Tots el que escolteu ho haureu de fer amb atenció. En acabar, cada grup farà una valoració del que ha parlat a partir d’unes pautes. Finalment, posareu totes les vostres valoracions en comú i arribareu a conclusions de com fer-ho millor la propera vegada.

poema Faula, Brossa, Joan

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA