literatura catalana . joves i adults     inici
Beneyto, Maria

 


Sirena

1. De segur que has vist documentals i pel·lícules de ficció on apareix el món marí. La imatge que tens formada, s'assembla a la que presenta aquest poema? Per comprovar-ho, identifica al poema el lèxic (substantius i adjectius) relacionat amb el món marí on viu la sirena i explica com apareix representat.

2. Informa't de qui eren les sirenes. Quina és la idea que ens ha arribat sobre aquesta figura mítica? Pots consultar-ho a la viquidèdia.

3. Tot i no ser reals, tenim moltes imatges plàstiques de sirenes,. Tria l‘adjectiu que millor
identifiqui les actituds que mostren les diferents sirenes que tens més avall (*):

malenconiosa, atractiva, captivadora, persuasiva, seductora, abusadora, fetillera,  agradable, neguitosa, pacient, mandrosa, dòcil, apassionada, calculadora, serena, pacífica, plàcida,  violenta, agitada, embogida, amable, intrèpida, rancuniosa, feliç

4. Si la identitat femenina es forma amb les relacions entre les persones del mateix gènere, com són les dones que trobes al poema? Què n'espera la sirena?

5. Llegeix en veu alta el poema i marca bé la pausa que li atorga la cesura a cada vers. No et serà difícil trobar el ritme i relacionar-lo amb el mar. És lent o ràpid?

6. Identifica al poema els díctics de lloc referits a la mar i també els de temps. D'igual manera, els verbs en present i en forma no personal. Tot plegat vol ajudar a crear una atmosfera. Com influeix el mar en l'estat d'ànim de la sirena?

7. Com es troba la lluna en fase de pleniluni? En què influeix la lluna sobreel mar? Busca
informació sobre aquest fenomen i pensa en com pot sentir-se la sirena. Amb quina música acompanyaries aquesta escena?

8. La porta apareix dues vegades al poema. Quin significat creus que pot tenir?

9. Llegeix el conte de La sireneta d'Andersen que trobaràs aquí. Compara'l amb el poema. Quins trets hi veus eflectits? Si la versió del conte que recordaves era la del film de Walt Disney hauràs comprovat que aquesta darrera versió és molt més ensucrada i distorsiona la història. Què en penses d'aquestes versions "dolces" de contes tradicionals?

10. El poema de Blanca Llum Vidal "Dit tot a crit" també conté referències a les sirenes. Compara'l amb el de Maria Beneyto. Quin t'agrada més? Per què?

 

imatge poema
decoracio

poema Sirena, Beneyto, Maria

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA