literatura catalana . joves i adults     inici
Cornudella, Jordi

 


Al llindar de les “prolusions” mig nades després com a “versos a crèdit” i dels escolis que les acompanyaven, l’autor hi havia posat, anys enrere, dos poemes prospectius que avui troba al calaix i, ves per on, encara el diverteixen

1. Estàs d'acord amb el que diu el poeta sobre el títol del poema? Sabries traduir les paraules llatines amb què l’encapçala? Per què creus que diu l’autor que el títol és “poc poètic”?

 

2. Explica amb les teves paraules el contingut del poema.

 

3. Subratlla cinc paraules cultes i cinc paraules o expressions populars que apareguin en el poema. Justifica aquesta “barreja” (culte-popular)i explica, amb exemples, quin és el to predominant del poema.

 

4. Amb quin propòsit es dirigeix el poeta al lector? Diries que busca la seva complicitat? Als primers versos qualifica el lector d’”hipotètic”, a l’última estrofa el titlla de lector “real”. Explica’n la diferència.

 

5. Compta els versos, observa les rimes i indica quins tipus d'estrofes  empra. Construeix una estrofa que enllaci amb la darrera, que segueixi la rima i que comenci amb el vers següent: “No sé el pa que s'hi dóna.”

 

6. “Em fascina la lectura/dels antics” i “vaig llegint/els moderns”, ens diu la veu poètica. Queden reflectides d’alguna manera les lectures fetes d’altres autors en el seu poema? Posa’n exemples. Es tracta d’un plagi? Busca el poema de J.V.Foix, “em plau, d’atzar, d’errar per les muralles...”, dins el recull Sol i de dol i ” relaciona’l amb el de Cornudella.

 

poema Al llindar de les “prolusions” mig nades després com a “versos a crèdit” i dels escolis que les acompanyaven, l’autor hi havia posat, anys enrere, dos poemes prospectius que avui troba al calaix i, ves per on, encara el diverteixen, Cornudella, Jordi

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA