literatura catalana . joves i adults     inici
Calleja, J. M.

 


Fum

1.  Què són les paraules que conté aquest poema? Què representa la forma en què estan disposades?

 

2.  Quin sentit dónes al poema? Quin altre títol li posaries?

 

3.   Feu un debat a classe sobre el tema de les drogues.

·    Feu un treball de grup informant-vos sobre el tipus de drogues (tabac, alcohol, drogues dures), busqueu estadístiques sobre: l'edat d'inici del consum, els diners que representa el consum continuat,  les conseqüències que té per a la salut.

·    Per què creieu que  algunes persones comencen  a consumir tabac, alcohol,  altres drogues? Fixeu-vos en la publicitat  del tabac i de l'alcohol, quina imatge es dóna de les persones que en prenen?

·    Sabeu  per què, un cop que ho han provat i saben que és nociu per a la salut, moltes persones no poden deixar-ho? Recolliu, entre la documentació o bé fent entrevistes, algun testimoni de persones que ho han pogut deixar i d'altres que no.

·    Com a conclusió al debat, mireu de posar-vos d’acord sobre quina actitud han de prendre, especialment els joves, davant  la proposta de consumir aquestes substàncies que els  pot arribar des de la publicitat o des dels amics o coneguts que fumen.

 

4.  Converteix el poema “Fum” en un poema de text inspirant-te en el poema “Alcohol” d'aquest mateix itinerari.  Pots, per exemple, recollir en el text de Miquel-Lluís Muntané les paraules que fan referència únicament a l'alcohol i canviar-les per expressions que puguin referir-se al tabac. Podries començar, per exemple:

 

No ben retut, encara, el fumador

s'empassa a glopades el fum aspre,

preludi d'un naufragi molt proper.

Amb gest absent ........

..............................

      

O, si t'hi veus amb cor, fes-ne una versió més lliure utilitzant algunes de les idees sorgides arran del debat.

poema Fum, Calleja, J. M.

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA