literatura catalana . joves i adults     inici
Ferrater, Gabriel

 


Els jocs

1.  Encara existeix el club de tennis Barcelona? Per què creus que Ferrater diu que és un club de rics? Com descriu el nen que hi aprèn a jugar a tennis? Què significa albat? Busca l'origen etimològic d'albat i relaciona'l amb la caracterització física del nen: ros, de blanc immaculat. Compara aquest nen amb els que juguen a futbol. Per què, si el nen cau, l'altra canalla cridarà amb un crit golut? Comenta l’adjectiu.

 

2.  No és gaire bona tirant al cistell: / té sort si la pilota se li adorm / a l'anella de ferro, i els instants / s'allarguen. Si cau dins, vençuda, / la noia llança un crit i una rialla: / té la veu aspra, com els grans ocells. / Però combina bé, i té un bon amic / pel joc: qui millor juga de tots ells. / Rep la pilota de la noia, i no / la juga: ella de sobte arrenca a córrer / i rep la bola desmarcada i, justa, / la torna i, just, ell tira suaument.  A diferència del poema anterior, aquesta descripció de la pràctica d'un esport no remet -almenys aparentment- a un altre significat, no es pot llegir en clau metafòrica. Per què creus que Ferrater afirma que no pot deixar de creure que la visió d'aquests jugadors té algun sentit? I si el té, quin seria?

 

 

3.  No és gaire bona ------------------------: / té sort si la pilota --------------------- / a--------------------, i els instants / s'allarguen. Si ------------- dins, ------------------, / la noia llança un crit i una rialla: / té la veu aspra, com els grans ocells. / Però combina bé, i té un bon amic / pel joc: qui millor juga de tots ells. / Rep la pilota de la noia, ----- / -----------------: ella de sobte ---------------------- / i ------------- la bola desmarcada i, ------------, / la ----------------- i, ---------------, ell ------------------------------.

Omple els buits del fragment anterior de tal manera que descriguis algunes jugades d’un esport que no sigui el bàsquet.

poema Els jocs, Ferrater, Gabriel

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA