literatura catalana . joves i adults     inici
Orobitg i Della, Maria José

 


Z Zen

1. Què hi veus en el quadre de Hokusai (*) que ha estat la inspiració del poema? Creus que els diferents elements que hi intervenen estan proporcionats? Són congruents el volum i l’alçada del volcà Fuji al fons? Quina mena de contrast proporciona la gran onada i el volcà?

2. Quina emoció sents davant aquest quadre? T’inspira violència o ira aquest mar alterat? En petits grups, poseu en comú les vostres interpretacions i emocions.

3. Llegeix el poema de M. José Orobitg i contrasta el seu significat amb el que has sentit davant de la imatge.

4. Per què creus que el mar vessa ira sobre el cap cot dels homes? Hi ha alguna possibilitat que l’home es pugui imposar a la natura? Relaciona aquesta imatge del cap cot amb la foto del tsunami del Japó del mes de març de 2011 que tens més avall (**) i amb les imatges de vídeo que pots veure aquí.

5. Malgrat la violència del mar que expressa el quadre, el mont Fuji roman “quiet”, com diu el poema. Quin efecte produeix aquest contrast entre gran moviment i repòs calmat?

6. Katsushika Hokusai (1760 –1849), conegut simplement com a Hokusai, va ser un dibuixant, gravador i pintor japonès molt reconegut. Els seus paisatges, especialment els del mont Fuji, són coneguts arreu del món. En petits grups, compareu el quadre de l’”Ona en alta mar a Kanagawa” amb els altres dos que teniu més avall (***). Quins elements tenen en comú? Què els diferencia?

7. Saps el que és un haikú. Si no, consulta la informació d’aquesta pàgina i digues en què s’assembla el haikú de M. José Orobitg a la forma tradicional japonesa.

8. D’altres poetes catalans han practicat aquesta forma. Compara el d’Orobig amb els de Joana Raspall que tens als itineraris de joc: 1 i compromís social: 2.

9. Escolta la poeta a “el poeta diu”. Veuràs que de manera casual va trobar que aquest poema tenia molt de la filosofia Zen japonesa i el títol és justament “Z Zen”. Investiga què és el zen. En grups, recolliu informació de diferents webs: 1 i 2. Després observeu de nou el poema. Quins rastres d’esperit “zen” hi veieu?

imatge poema

poema Z Zen, Orobitg i Della, Maria José

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA