literatura catalana . joves i adults     inici
Ràfols-Casamada, Albert

 


(blau)

1. Agafa un color blau i mentre llegeixes el poema intenta reflectir-lo vers a vers en un paper blanc simulant com si fos la tela d’un quadre. T'agrada el resultat? Creus que la veu poètica tenia al seu cap un quadre així quan escrivia el poema?

 

2. Fixa't en els elements que apareixen: color, signes, estrelles, ratlla i ones. Creus que són elements escollits a l'atzar? O tenen alguna relació entre ells?  Volen significar alguna cosa?

 

3. La disposició dels versos et suggereix alguna cosa? Pots veure alguna figura en el conjunt dels versos?

 

4.  Què en saps de Miró i del surrealisme? Comenteu-ho en grup obert i anoteu a la pissarra les dades importants que surtin a la pissarra. Després, per parelles, consulteu aquesta web i feu un esquema de la seva biografia i el moviment artístic en el qual s’enquadra. Imprimiu algunes de les seves obres per il·lustrar el vostre resum. 

 

5.  Mireu les pintures de Miró que teniu mes avall i comenteu per què creieu que fa servir uns colors tan purs.

 

6.  Col·loqueu-vos en petits grups i trieu un color. Anem a crear una pintura a partir d’aquest color, tal com ha fet Ràfols Casamada (*). Penseu quins signes poden acompanyar-lo, comenteu-ho entre vosaltres i argumenteu en grup la vostra tria.

 

7. Desprès, passeu la vostra pintura a un altre grup i realitzeu un poema a la manera de “Blau”, utilitzant el nom del color i la situació dels signes en relació al color.

 

8.  Envieu-la, si voleu, a viulapoesia@viulapoesia.com

 

9. Albert Ràfols Casamada és poeta i pintor. La simplicitat i ús de pocs elements es produeix en els dos vessants. Observa els quadres d’aquí a sota i indica els paral·lelismes que hi veus amb el poema.(**)

 

imatge poema
decoracio

poema (blau) , Ràfols-Casamada, Albert

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA