literatura catalana . joves i adults     inici
Palau i Fabre, Josep

 


Helena Fourment en vestit de noces

1.  Aquest poema és un sonet. Com que el tema es desplega quarteta a quarteta, podem aprofundir en el seu significat pas a pas. Després de llegir la primera estrofa, indica què entens per “luxúria exorbitant” i “ala febrosa”. Consulta al diccionari les paraules que no entenguis per estar-ne més segur.

 

2.  Saps què és el Leviatan? Per què se li invoca en relació a la luxúria? Consulta la informació que trobaràs en aquest web, i a continuació escriu la relació que veus entre l’entrada del poema i el monstre marí.

 

3.  Com t’imagines aquesta “carn de pecat”? Podries dibuixar i pintar el “quadre” evocat? Un cop ho hagis fet, mira la pintura que tens més avall (*) i que ha inspirat el poema. Coincideix en alguna cosa amb el teu “quadre”? Veus aquesta dona com “carn de pecat”? Posa en comú les teves opinions amb les dels companys i indiqueu si esteu d’acord o no amb el poeta.

 

4.  Llegeix ara la segona estrofa i, tot mirant el quadre, interpreta què vol dir “part d’amor en un incendi” i “xoc de l’esguard”. Qui és que ens mira? Podries fer una descripció més explícita d’Helena Fourment, segons el que ens diu el poema?

 

5.  Llegeix la tercera estrofa. Per què creus que la veu poètica diu que la “núvia” ha pactat amb el diable i tindrà un fill d’ell? Coneixes altres històries en què el diable hagi engendrat fills humans? Has vist el film Rosemarie’s baby (La semilla del diablo, en la traducció castellana) de Roman Polanski (1968)? Consulta aquest web en castellà o bé aquest altre en anglès. També pots veure els vídeos que hi ha a Youtube: aquí o aquí. Escriu. Apunta els paral·lelismes que hi vegis amb el poema de Palau i Fabre.

 

6.  Llegeix els dos versos finals i interpreta el significat d’”hora cremada”, “fruita tardana” i “mort que no es defensa”. Posa en comú amb els companys les teves conclusions i tot el que hagis vist anteriorment. Arribeu entre tots a una interpretació global del poema i escriviu-la.

 

7.  El poema gira al voltant de Rubens i retrata la seva segona dona, Helena Fourment, amb qui es casà el 1630 quan ell tenia 53 anys i ella, 16. Llegeix aquí la informació sobre el pintor, la seva època i la seva vida. Com veuràs, a Rubens li agradava retratar dones opulentes i esplèndides. Observa els quadres que tens a sota (**), en els quals també apareix Helena Fourment, i contrasta’ls amb altres models de dona com els que pintà Van Dyck, contemporani seu (***). Quin model prefereixes? Per què? Argumenta-ho.

 

imatge poema

poema Helena Fourment en vestit de noces, Palau i Fabre, Josep

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA