literatura catalana . joves i adults     inici
Panyella i Balcells, Vinyet

 


Taller Cézanne

1. Llegeix el poema i, a continuació, marca-hi tots aquells elements que puguis localitzar en la pintura de Cézanne “Natura morta amb escaiola” que tens aquí a sota (*). T’han estat fàcils d’identificar?

 

2. Fixa’t en l’escaiola. Qui creus que és? Es tracta d’un personatge mitològic molt popular. Comprova-ho aquí. Ara que saps de qui es tracta, relaciona aquesta figura amb l’últim vers, la natura morta de l’amor.

 

3. Què significa per a tu que l’amor tingui una natura morta? Com creus que pot ocórrer això en una parella? Apunta com penses que s’ha de treballar una relació amorosa perquè funcioni, perquè sigui perdurable i perquè no acabi en “una naturalesa morta”.

 

4. Estaries d’acord amb l’afirmació que la veu poètica en aquest poema fa “una delicada meditació de la perdurabilitat, tan costosa, del sentiment amorós”? Per què és tan costosa? Què significa el vers “el temps va fent la seva”?

 

5. Fixa’t com en el poema el sentiment es va construint delicadament amb paraules de la mateixa manera que en el quadre es disposen els objectes amb meticulositat. Tant per a la veu poètica com per al pintor el sentiment amorós s’ha d’anar construint a poc a poc. I per a tu? Comenteu-ho entre els companys del grup.

 

6. Penses que la passió amorosa i l'amor que dura són la mateixa cosa? Argumenta la teva resposta a partir de la teva experiència i de les parelles del teu entorn.

 

7. A qui creus que li està parlant la veu poètica? Localitza i subratlla al poema els versos amb imperatius. Desprès pensa en una persona estimada i escriu els teus propis versos:

 

No canviïs...

Tingues cura...

Estima’m...

Procura que...

 

Envia’ns-els a viulapoesia@viulapoesia.com.

 

8. Ara coneixerem una mica més Cézanne. Quan va pintar aquest quadre el 1890, iniciava el període final de la seva trajectòria. Portava deu anys vivint definitivament a la Provença, la seva regió d'origen, després d'haver passat per París on es va relacionar amb els pintors impressionistes. És opinió generalitzada que les formes i colors del paisatge de la Provença van inspirar l'embrió de l'estil cubista. Per això, pot dir-se que Cézanne crea el pont entre l’impressionisme del XIX i el nou estil de principis del segle XX, el cubisme. Per parelles, feu dues llistes de les característiques més representatives dels dos moviments. Trobareu enllaços d’ajuda a “+ info”.

 

9. Ara torneu a la pintura “Natura morta amb una escaiola” i comenteu si la tècnica emprada s’assembla més a la tècnica impressionista o a la cubista. Comproveu la vostra resposta aquí.

 

10. Aquí sota (**) et proposem altres obres de Cézanne. Comenteu per parelles si hi veieu més les característiques impressionistes o les cubistes, i quines us agraden més i per què.

 

imatge poema
decoracio

poema Taller Cézanne, Panyella i Balcells, Vinyet

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA