literatura catalana . joves i adults     inici
Muntané, Miquel-Lluís

 


Caravaggio

1. Quina relació té el títol amb l’últim vers? Saps qui era Caravaggio? Si no, busca’n informació a la biblioteca o aquí.

2. Quina és la idea de fons del text? Busca-la sobretot en els primers versos i en els tres últims.

3. Creus que el fet que apreciem encara els quadres dels pintors antics és una prova que hi ha aspectes no materials de la humanitat que no canvien gaire amb el pas dels segles? Creus que ens mouen i ens commouen les mateixes coses?

4. A partir de la informació sobre Caravaggio que hagis trobat a l’exercici 1, escriu un resum sobre la seva vida i obra: nom real, d’on li ve el sobrenom, dates importants, caràcter del personatge, fets rellevants de la seva vida, estil i temes de la seva obra. També pots veure la pel·lícula de Derek Jarman (1986) sobre la seva vida. A youtube en tens alguns fragments que t’ajudaran a entendre la personalitat de Caravaggio (aquí i aquí). Un cop aplegades les dades, afegeix-hi la teva opinió sobre el pintor. Tots aquests coneixements t’ajudaran a respondre a les preguntes següents.

5. A què es refereix el poeta quan diu “han canviat els escenògrafs, els regidors i el decorat”? Creus que, a part del sentit metafòric, pot tenir relació amb l’obra de Caravaggio? Per respondre esbrina com ho feia el pintor per realitzar els quadres de personatges amb models (els exemples de la pel·lícula de Jarman t’ajudaran) i busca quina relació té això amb el teatre.

6. El poema es refereix a “la llum”. Quin sentit metafòric té aquest element, i quina relació amb l’obra de Caravaggio? Busca alguns quadres seus on sigui un element molt rellevant. Tria’n un on hi hagi pintats més d’un personatge i fes una descripció del quadre, que pot ser més o menys objectiva segons el teu criteri. Per ajudar-te n’incloem dos més avall (*), (**). Després pots triar entre inventar una història sobre el/s personatge/s pintats o bé escriure un poema inspirat en el quadre. Si tries el poema, no cal que facis un altre cop una descripció general. Pots, simplement,escriure les impressions que t’evoca fixant-te en la llum, el color, l’estat d’ànim que es desprèn de l’actitud dels personatges, etc.

7. En el text de Muntané, a què penses que es refereixen les expressions “el vent de mitjanit”, “el combat implacable” i “preguntes que no sabem respondre”?

8. En què creus que es diferencia un gran mestre de l’art, dels que han estat “fregats per l’índex d’un déu” i les altres persones que conreen aquest art sense excel·lir-hi? Pots pensar-hi en general o bé fer servir un quadre de Caravaggio com el de “La crucifixió de Sant Pere” (***) que tens a sota i el d’un altre quadre d’un pintor menor de la mateixa època, com el que t’incloem més avall (****), per comparar: què té de més remarcable l’un respecte a l’altre? Després pots generalitzar-ho a d’altres arts.

(*) ”La vocació de Sant Mateu” (1599-1600). Església de Sant Lluís dels Francesos, Roma.

(**) ”Ecce Homo” (1605). Palazzo Rosso, Gènova.

(***) ”La crucifixió de Sant Pere” (1600-1601). Santa Maria del Popolo, Roma. 

(****) Giovanni Baglione: “Sant Sebastià ferit per un àngel” (1603).

imatge poema
decoracio

poema Caravaggio, Muntané, Miquel-Lluís

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA