literatura catalana . joves i adults     inici
Vinyoli, Joan

 


El vell pescador

1.  Llegeix la informació sobre Caront que trobaràs aquí, mira amb atenció el quadre de Patinir (*) que tens més avall i, després d’haver llegit el poema, digues què poden significar els versos següents: “galleda plena / d’espessa fosca oliosa / que omple a curull la barca”.

 

2.  Qui deu ser aquest “altre” que espera Caront al moll?

 

3.  Als colors foscos del quadre, Vinyoli respon amb les imatges següents: “amplituds de secret”, “estibes d’ombra”, “magatzems de silenci”, “lluor de crit”. Per parelles, treballeu sobre una de les imatges. Analitzeu l’analogia amb el quadre i el perquè dels mots “amplitud”, “estibes”, “magatzems” i “de crit”. Feu –ne la vostra interpretació.

 

4.  Després de llegir amb atenció els quatre versos finals, pensa si la veu poètica té ganes de passar a l’altra riba o no. Contrasta la teva opinió amb la dels companys.

 

5.  Digues el poema després d’haver fet teu el sentit. Prepara primer bé les entonacions i les pauses que faràs i el ritme que donaràs al poema.

 

6.  Fes un poema observant el quadre de Patinir i pensant en el que mostra.Envia’ns-el a viulapoesia@viulapoesia.com.

 

7.  Joan Brossa va fer una instal·lació el 1998 titulada precisament “Caront” que teniu reproduïda a continuació (**). Mira-la amb atenció. La barca és plena de confetti. Com creus que Brossa concebia el viatge de la mort? Era motiu de tristesa o d’alegria? Debateu-ho en petits grups.

 

(*)                                     (**)

 

imatge poema
decoracio

poema El vell pescador, Vinyoli, Joan

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA