literatura catalana . joves i adults     inici
Susanna, Àlex

 


Sortilegi

1.  Quina és, segons el text, la funció de la música? Hi estàs d’acord?  Pensa en el que tu personalment busques en la música que t’agrada.

 

2.  Xavier Montsalvatge va escriure una composició que es diu “Sortilegi”. Busca informació sobre aquest autor: època, estil, vida i obra. En trobaràs molta a aquest web. Escolta la peça aquí i apunta les emocions que t’inspira.

 

3.  Segons el text, quins sentiments transmet al jo poètic aquesta obra? Són els mateixos que els que has experimentat tu en sentir-la?

 

4.  Fixa’t en quins instruments intervenen en la composició musical. Allarga el poema tot substituint l’expressió “els vostres metalls, fustes i cordes” per una enumeració dels instruments que has identificat. Has de mantenir el mateix ordre: primer els instruments de metall, després els de fusta i finalment els de corda. Per conèixer-los millor pots buscar informació en aquest web

 

5.  Penses, com el jo poètic, que després de sentir segons quina composició, un ja no és mai més el mateix? Has tingut aquesta impressió davant d’alguna música o d’alguna altra obra d’art? Explica la teva experiència al company del costat.

 

6.  Àlex Susanna va dir, en una xerrada sobre poesia i música recollida a l’obra Arts de poeta, que “parlar de música és una de les coses més difícils. Pots fer-ho d’una manera tècnica, a partir d’una anàlisi de les partitures, però tot el que no sigui això, es fa especialment difícil. Sembla que la música sigui molt refractària al discurs verbal". Hi estàs d’acord?

 

7. Tria una música que t’agradi, millor que no sigui una cançó amb paraules, i escriu un text a partir del que et suggereixi la música. Si et costa de començar, fes, primer, una llista de les paraules que et vénen el cap mentre l’escoltes. Després, ja sense escoltar la música, al costat de cadascuna de les paraules, escriu-ne una o dues més que se t’acudeixin. Finalment fes una tria de les que més t’agraden o et criden l’atenció per algun motiu i utilitza-les en un text. Si treballeu en grup, també podeu intercanviar-vos paraules amb els companys. Si creieu que us ha sortit bé el text, envieu-nos-el a viulapoesia@viulapoesia.com

 

poema Sortilegi, Susanna, Àlex

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA