literatura catalana . joves i adults     inici
Anglada, M. Àngels

 


Viatge i concert

1. Abans de llegir el poema, intenta endevinar (escriu-ho en 3 o 4 línies) quina situació descriu l’autora i quin és el tema que tracta si el poema té per títol “Viatge i concert” i el primer vers és “No sé girar el seient”.

 

2. Si treballeu en grup, podeu llegir la resposta de cadascú en veu alta i, després, comprovar qui s’ha acostat més al sentit del text. Per fer-ho, llegiu el poema i la nota aclaridora que porta en l’edició i que diu “Tren Catalunya Express, 13 de febrer – Figueres, 19 de febrer de 1997. Abans de sentir i havent sentit  The Academy of Ancient Music”.

 

3. Busca informació sobre aquest conjunt instrumental (any de fundació, especialitat (tipus d’instruments i època del seu repertori) i concerts fets als Palau de la Música Catalana, que és on Maria Àngels Anglada els va sentir l’any 1997. Pots consultar el seu web. Escolta les dues peces que hi tenen penjades a l’apartat “Multimèdia” (de l’etiqueta “More”). Mireu d’entendre, a més, el que explica en anglès el director, sobre la música en general i sobre la peça que interpreten. Comparteixes el que hi diu? T’agrada aquest tipus de música?

 

4. Subratlla, dins el poema, els termes referits a la música i classifica’ls en: instruments, gèneres, indicacions del “tempo” o velocitat amb què s’interpreta un fragment i altres termes referits a la música. Completa la llista amb paraules del mateix tipus que coneguis (o que trobis) i que no surtin al poema. També la pots completar amb les que apareixen en l’explicació que fa el director de l’orquestra en els enregistraments que hi ha al web que apareix a la pregunta anterior.

 

5. Escolta, ara, amb més atenció, un fragment del Concert de Brandeburg núm. 2 aquí i indica quines sensacions t’ha provocat la música. Tenen alguna relació amb el que explica M. Àngels Anglada al poema?

 

6. Quina diferència de tema hi ha entre la primera estrofa del poema i la segona? Quin sentit creus que té la frase “No sé girar el seient”? 

 

7. A quina època de la vida es refereix quan parla de “la nostra tardor” i de “l’últim moviment”? Quin és el to d’aquests últims versos?  Relaciona-ho amb la data en què va ser escrit el poema (mira la pregunta 3) i la data de la mort de l’autora.

 

8. Fes una recerca sobre la música en l’obra de Maria Àngels Anglada. Pots consultar aquí, si vols, el web "Quadern d’Anglada", on trobaràs els principals temes de l’obra d’Anglada.

poema Viatge i concert, Anglada, M. Àngels

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA