literatura catalana . joves i adults     inici
Torres, Màrius

 


En el silenci obscur...

1. Aquest poema de Màrius Torres expressa com la música pot apaivagar l’angoixa i produir una sensació d’èxtasi que ens condueix “quasi fins a l’oblit”. Has escoltat alguna vegada alguna peça musical que t’hagi produït aquest tipus de sensació? Explica, si ha estat així, en quina circumstància es produí aquest fet i quina música escoltaves. Posa en comú el que hagis escrit amb els teus companys.

 

2. Màrius Torres aprengué música amb la seva mare i n’escoltà moltíssima a la seva llar. La passió, doncs, per la música el portà fins i tot a compondre’n i a musicar alguns poemes de Paul Verlaine. Busqueu, per parelles, quina penseu que seria la música més adequada per posar com a fons en un recital d'aquest poema. Si sou aficionats al teatre, podeu organitzar un concurs poèticomusical i seleccionar la parella que millor l’hagi musicat i/o recitat.

 

3. Igual que Baudelaire, en l’epígraf del poema, Torres utilitza el mar per explicar quin efecte produeix la música en el seu esperit i empra un seguit d’imatges que expressen la sensació d’èxtasi que produeix la música. Explica amb les teves paraules el que diu el poeta. Per a tu, les sensacions que produeix la música són semblants a les que et dóna el mar? En què?

 

4. Com Baudelaire, Màrius Torres és un poeta simbolista. Després de consultar en què consistí el Simbolisme aquí exemplifica, a partir del poema, la seva filiació a aquest moviment artístic.

 

5. Per què creus que el poeta qualifica el silenci d’obscur? Quin nom té aquesta figura retòrica?

 

6. Consulta la web de la Biblioteca Virtual Màrius Torres de la Universitat de Lleida aquí i llegeix la biografia de Màrius Torres. Quin fet històric determinà la generació a la qual pertany? Quina circumstància personal reclogué Màrius Torres al Sanatori Puig d’Olena?

 

7. L'estiu del 2010, en motiu de la celebració del centenari del naixement de Màrius Torres, la Institució de les Lletres Catalanes organitzà una ruta literària a Sant Quirze de Safaja. Busca informació en aquest web sobre els llocs que formaven aquesta ruta, tot relacionant-la amb la biografia del poeta.

 

8. Com s'anomenen els versos d'aquest poema? Quina estrofa formen? Creus que aquesta forma poètica contribueix al to introspectiu d'aquest poema? Justifica'n la resposta.

poema En el silenci obscur..., Torres, Màrius

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA