literatura catalana . joves i adults     inici
Hac Mor, Carles

 


El calaix de pa

1. El text no té puntuació. Mira de posar-la-hi per poder-lo llegir després en veu alta amb l’entonació adient al sentit. Podeu organitzar una lectura a diverses veus: un vers cadascú, alguns versos a dues o tres veus alhora, d’altres segmentats en sintagmes -o paraules o síl·labes- que llegireu persones diferents, etc. Mireu, però, que la manera com us distribuïu el text en respecti el sentit. 

2. Què explica l’autor en el text? És més aviat un text narratiu (s’hi explica una acció duta a terme per uns personatges, amb un plantejament, un nus i un desenllaç), o un text descriptiu (s’evoca com és una cosa, una persona o un lloc)?

3. Quina època de la vida d’una persona t’evoca l’expressió “l’esguard fèrtil”? A part de l’any que és citat al text, quins elements et fan pensar que el poema no evoca el temps present? Si coneixes alguna persona d’edat que hagi viscut aquella època, pregunta-li sobre el que era diferent d’ara i, especialment, sobre els hàbits higiènics, ja que aquí es fa referència a “rentar-se els peus un cop al mes”. 

4. Identifica en el text els noms propis de lloc. Busca a quina comarca pertanyen. Per conèixer la història de Butsènit, pots consultar aquest web

5. Mira d’esbrinar a qui fan referència els altres noms propis. L’un, tal com diu el text, és el d’un arquitecte. Busca de quina època i estil era. Aqui trobaràs molta informació. Resumeix-la, tot destacant-ne els aspectes que creguis més importants. 

6. L’altre, el Marraco, és el d‘un personatge de la cultura popular. Busca també qui és. Sobre el tercer nom propi, mira d’interpretar de qui es tracta pel que en diu el text.

7. A quin riu penses que es refereix el segon vers del text? Mira en un mapa per quines ciutats o pobles importants passa.

8. En el poema hi ha la referència a Rufea Subirana i Rufea Jussana. Saps què significa “Subirana” o “Sobirà”?. I “Jussana” o “Jussà”? Fixa’t en el que diu el poema i també on són les comarques del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, que porten aquests adjectius. Et servirà per deduir-ne el significat. A part i com a informació, pots consultar aquesta web per saber coses sobre els aiguamolls de Rufea.

9. Quin és el to del poema? El jo poètic es mostra feliç? Nostàlgic? Bromista? Busca altres poemes del mateix autor (en trobaràs tres a “Viu la poesia”) i compara el to que tenen amb el d’aquest text. També pots escoltar la gravació on Hac Mor parla del seu concepte sobre poesia i dir si aquest text també és un exemple de la seva manera d’escriure.

poema El calaix de pa, Hac Mor, Carles

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA