literatura catalana . joves i adults     inici
Valls, Jordi

 


Pilatos

1. Llegeix el poema. Què en saps del personatge romà Pilatos (Ponç Pilat). Busca’n informació aquí. El poema, però, es refereix a una presó anomenada “Pilatos” o “Pilats”, situada a l’antic circ romà de Tarragona. Llegeix la informació a l’entorn d’un llibre sobre aquesta presó franquista aquí i informa-te’n també sobre la Tarragona romana en aquest altre web.

2. A partir de la informació obtinguda en l’exercici anterior, subratlla les paraules del poema que tinguin relació amb Ponç Pilat, amb la presó o amb Tàrraco. 

3. Tot i la informació obtinguda, el poema et pot semblar enigmàtic. Per parelles, aventureu una interpretació. Poseu-la en comú amb la resta de la classe.

4. Escolta el que diu Jordi Valls a “el poeta diu” i llegeix a "+ info" la informació que el poeta ha escrit. Relaciona-ho amb la teva interpretació. Difereixen gaire? Rellegeix ara el poema i busca-li nous significats. 

5. L’anell és símbol de compromís. En tractar-se d’un cercle que no es trenca, ha estat símbol del matrimoni des de l’antiguitat. Llegeix la informació d’aquest web i completa-la amb la consulta al Diccionario de símbolos de Juan Eduardo Cirlot. Per parelles, busqueu obres literàries en què l’anell en sigui el protagonista. Penseu en novel·les portades al cinema, en òperes, etc. 

6. Segons Jordi Valls, el poema fa referència a les circumstàncies que moltes persones van haver de patir, un cop acabada la guerra civil espanyola. Què en saps? Què te n’han explicat a la teva família? Què n’has vist? Recentment algunes novel·les catalanes sobre aquests fets han estat portades a la gran pantalla o a la televisió. Si no les has llegides, mira’n els tràilers a 12 o vés al cinema a veure-les. Anima't a llegir-les. Comenteu entre tota la classe què és el que més us ha impressionat del que us han explicat, heu llegit o heu vist. 

7. A partir de l’activitat anterior, intenta escriure un petit poema que reculli una situació concreta de la immediata postguerra (anys quaranta del segle XX). Llegiu els poemes en veu alta a tota la classe i comenteu quins us han impressionat més. Envieu-nos els que us hagin agradat més a viulapoesia@viulapoesia.com.  

poema Pilatos, Valls, Jordi

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA