literatura universal . joves i adults     inici
Ziani, Ahmed

 


Arif / El Rif

1. Busca en un mapa on és el Rif. Pots clicar aquí per veure on es troba situat. 

2. Ara consulta aquestes webs, 1 i 2, per saber-ne coses sobre les seves característiques geogràfiques i culturals. Distribuïu la classe en grups i que cadascun arreplegui el màxim d’informació sobre un aspecte. Després us ho podeu explicar els uns als altres.

3. Què significa El Rif per al poeta? En quin fragment del poema creus que ho expressa millor?

4. Has trobat al poema algunes de les característiques que abans heu exposat?

5. Com són les nits del Rif? T’agradaria de viure’n una? D’entre les fotos que tens a continuació (*), tria la que et sembla que reprodueix millor l’espectacle de les estrelles de què parla el poeta.

6. Què creus que vol dir “Visc en la lluna plena i he estirat sa claror com si fos una pell”? I aquesta altra imatge: “Fico la mà dins l’aigua i amanyago el record des del primer darrer”? Comenteu en grups petits les sensacions i sentiments que us han despertat.

7. Aquest poema està escrit en llengua amaziga. Busqueu informació sobre la llengua i la seva cultura a aquests webs, 1 i 2. Comenteu per què han de deixar la seva terra com diu el poema. 

8. Llegiu el text en veu alta. Us podeu repartir els versos entre tots. 

9. Si compareu l’original en amazic i la traducció al català potser podreu saber fàcilment com s’escriu “visc”, “feu”, “sols”, “estels” i, fins i tot, escriure una petita frase. Proveu-ho.

10. Veieu aquest vídeo sobre el Rif i que cadascú prengui nota de l’aspecte que més li hagi cridat l’atenció o l’hagi impressionat. Desprès comenteu-ho entre tots. També preneu notes sobre les tasques que fan les persones que tre

imatge poema
decoracio

poema Arif / El Rif, Ziani, Ahmed

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA