literatura catalana . joves i adults     inici
Ballester i Roca, Josep

 


Geografia

1. Per què creus que el poema porta el títol “Geografia”? Fes un llistat de totes les paraules que es podrien relacionar amb aquest concepte.

2. Fixa’t en l’ús altern dels demostratius aquest / aquell. Es manté l’alternança en tot el poema? Té algun sentit especial? Justifica-ho tot analitzant, al mateix temps, els encavalcaments successius i el ritme especial que donen al poema.

3. En el poema es repeteix sovint la mateixa estructura metafòrica que consisteix en SN (A) de SN (B), classe de metàfora en presència en què apareixen els dos termes, el real (A) i l'imaginari (B). Busca’n alguns exemples i relaciona-ho amb l’exercici anterior.

4. Com interpretes el vers final? Compara la teva interpretació, així com la de tot el poema, amb les dels teus companys de grup i traieu-ne unes conclusions. Creieu que es tracta d’una visió optimista o pessimista sobre la vida? En què us baseu?

5. Observa el quadre de Goya “Saturn devorant un fill”, que tens més avall (*). Informa’t sobre qui era Cronos (o Saturn, el seu equivalent romà) i relaciona aquesta informació amb el poema.

6. Observa atentament el quadre “País de Xauxa” de Pieter Bruegel que tens a sota (**) i descriu quina impressió et causa. Creus que es pot considerar una altra metàfora sobre la nostra època? Relaciona’l també amb el poema.

(*) (**)

imatge poema
decoracio

poema Geografia, Ballester i Roca, Josep

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA