literatura universal . joves i adults     inici
Cocteau, Jean

 


Plain-Chant / Cant pla

1.  Llegeix el poema un parell de vegades i apunta a la teva llibreta si creus que es tracta d'un poema d'amor o de mort i els motius que t'han portat a clarificar-lo així.

2.  En petits grups de tres persones, compareu el que heu escrit anteriorment, comproveu si heu coincidit o no i considereu si els arguments del vostres companys us semblen convincents.

3.  Us ha passat mai que, sent molt feliços, hagueu tingut por que tot s'acabés de cop? Subratlleu els versos del poema en què creieu que aquest sentiment s’expressa millor.

4.  Explica el perquè del títol (Cant pla). Quin altre títol li posaries?

5.  Com explicaries la imatge del tímid ocell de l'estrofa tercera? Què creus que significa?

6.  A les estrofes cinquena i sisena, la veu poètica confessa sentir-se lleugera i observa com el seu cap tallat va cap al més enllà del somni o de la mort. Un cap separat del seu cos és una imatge freqüent en els somnis. Els surrealistes van fer seva aquesta imatge més d'una vegada. Observa les imatges que tens més avall (*) i digues quines associaries amb les estrofes d'aquest poema i per què.

7.  El tema d'aquest poema coincideix amb el tema clàssic d'Eros i Tànatos. Busca informació sobre aquest tema. Pots consultar pàgines web com aquestes: 1, 2 y 3. En grups, resumiu en quinze línies en què consisteix el mite i quins són els elements que podeu trobar al poema.

8.  Aquest poema en la seva versió original rima i té un nombre de síl·labes determinat, la qual cosa no s'ha pogut conservar en la traducció. Observa les rimes, busca al diccionari francès - català el significat d’aquestes paraules, tria una estrofa i intenta rimar en català.

(*)

“La memòria”, René Magrite, 1948.

“Cap de dona llegint”, Picasso, 1934-37.

“Guerra”, Dalí, 1936.

 

imatge poema

poema Plain-Chant / Cant pla, Cocteau, Jean

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA