literatura universal . joves i adults     inici
Bonnefoy, Yves

 


De natura rerum

1. El títol d’aquest poema, que ha esdevingut un aforisme llatí, fa referència a una obra clàssica de Tit Lucreci Car, de què el títol té les paraules invertides (“De rerum natura”). Comenteu en parelles quin lligam hi ha entre la “naturalesa de les coses” evocada a l’obra clàssica i el valor que la veu poètica d’Yves Bonnefoy atorga a la natura.

[Per a més informació, vegeu: https://www.anostrats.cat/?p=1289 (data de consulta: 26.10.2023)]

2. Al primer vers del poema de Bonnefoy, la presència d’una figura llegendària de l’Antiga Roma apareix. Es tracta de Lucrècia, de què la memòria és invocada per un jo poètic que després descriurà un paisatge emocional en vers a través de la tercera persona del singular. Coneixeu la història de Lucrècia? Busqueu-ne informació, si s’escau. Lucrècia va expressar la seva àrdua vivència: talment com si sortís d’un bagul roí, va deixar que aquest impregnés el paisatge de dolor. És possible vincular la simbologia del cofre i la neu que se’n desferma, del poema de Bonnefoy (v. 2 – 7) al relat de Lucrècia?

3. L’escultura "Lucrècia", de Damià Campeny (Lucrècia. 1803. Escultura. Material: bronze. Localització actual: MNAC, Barcelona) representa, a guisa d’estil neoclàssic, el decés de Lucrècia. Hi ha, en aquesta obra d’art, una certa lassitud entremesclada amb serenor, malgrat la pena que destil·la? Els trets harmoniosos de la cara — on gairebé no s’aprecia el rigor mortis —, la finor del coll, les mans que tomben o els plecs de la roba que deixen veure un peu mig nu podrien fer, d’aquesta imatge, una estampa més venusiana (El terme “venusià” fa referència a la deessa romana Venus, vinculada a l’amor i la bellesa) que marciana (L’atribut “marcià” fa referència al déu romà Mart, vinculat a la guerra i la virilitat)? En el següent enllaç podeu veure l'escultura: https://www.museunacional.cat/ca/colleccio/lucrecia/damia-campeny/010665-000 (data de consulta: 26.10.2023).

4. Al poema de Bonnefoy, quines sensacions poden suggerir la blancor de la neu, freda, i l’obscuritat de mots que s’oposen a la transparència? Creieu que algunes d’aquestes imatges transmeten un poder sinestèsic? En grup, busqueu informació al voltant de la figura retòrica de la sinestèsia. Podeu contrastar les vostres sensacions?

5. Dos flocs de neu, personificats, il·lustren la separació (v. 7 -8): un d’ells es desferma del paratge. Creieu que aquesta desaparició suau té alguna relació amb l’emoció que desperta l’escultura de Campeny?

6. Hi ha voluntat de trobar la veritat en la paraula, a l’obra “De natura rerum”?

7. Quin significat podríeu atribuir als colors evocats de forma explícita en aquest poema; el blanc de la neu i el roig que embolcalla una ombra? Creieu que aquestes imatges reflecteixen el valor, la grandesa i la preciositat d’allò efímer? Responeu aquestes preguntes en grup.

poema De natura rerum, Bonnefoy, Yves

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA