1. Coneixes el significat de la paraula obscè? A partir del títol, quin diries que és el tema del poema? Penses que una mirada i l’objecte contemplat poden establir una relació d’obscenitat? El regard de la citació de Paul Éluard i les imatges del pintor Botero i del fotògraf que tens més avall (*) poden servir-te de pista.
2. Recorda dos moments quotidians com podrien ser la toaleta personal i la lectura del diari. Penses que els moviments maquinals d’una situació quotidiana poden facilitar o dificultar la reflexió sobre temes greus o importants? Raona la resposta.
3. Mira les imatges que tens a sota (**): un grup de situacions quotidianes i un altre grup de fotografies de posat que poden trobar-se a la premsa. Tria’n una de cada grup i descriu una escena semblant a la de la primera estrofa del poema, en la qual es desvia la pròpia mirada per trobar la de l’altre.
4. A l’estatisme de la primera estrofa s’oposa l’acció de la segona, que desencadena una mirada casual. Des de la Grècia clàssica fins a Woody Allen s’han realitzat obres que tenen l’atzar com a detonant o com a desenllaç de les accions dramàtiques; però, creus en l’existència de l’atzar? En petits grups, comenteu les vostres creences sobre aquesta qüestió i consensueu la interpretació dels darrers dos versos?
5. Escolta atentament l’explicació de Maria Josep Escrivà a “el poeta diu” sobre l’origen del poema. En grups, busqueu informació sobre els cascos blaus de l’ONU i sobre la seva finalitat en cas de conflicte. Relacioneu el que hagueu trobat amb el poema.
6. Tria una foto de les anteriors que mostren situacions quotidianes. A continuació, pensa en un fet casual o en una imatge que pugui desencadenar la indignació. Relaciona-ho amb la foto i escriu un poema paral•lel al de M. J. Escrivà amb el mateix to. Pots enviar-nos-el a viulapoesia@viulapoesia.com.
|