literatura catalana . joves i adults     inici
Ferrater, Gabriel

 


A través dels temperaments

1.  Explica el significat del títol en relació amb el tema del poema. Assenyala’n els elements que fan adient la seva inclusió en aquest itinerari temàtic.

 

2.  Creus que aquest poema té el mateix to reflexiu que aquest de Joan Vinyoli o, ans al contrari, presenta un to marcadament irònic?

 

3.  A través del procediment retòric de la personalització, ¿quina imatge ens arriba dels pins? Transmeten una sensació patètica o més aviat grotesca? El poeta els atribueix el "deure líric" de ser expressió del vent, un vent que és un símbol de l'esperit. Ara bé, en relació a les anteriors preguntes, ¿com interpretes les expressions "és greu que bufi l'esperit" i "el vent, / quan surt del bosc, va tot podrit de queixes"? Presta atenció a les dues paraules subratllades.

 

4.  “Les arrels cruixen sordes, i les branques / exulten de dolor”: substitueix les imatges expressades amb les arrels i les branques per unes altres que també utilitzin parts del pi (les fulles, les pinyes, l'escorça…) i que expressin el mateix sentit.

 

poema A través dels temperaments, Ferrater, Gabriel

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA