1. Quin és l’objecte que tapa el fusell? N’havies vist algun a les esglésies? Sabent que es tracta d’un “apagallums”, que servia per apagar els ciris, interpreta quin sentit pot donar al poema. Quina relació té amb el títol: “Objector”?
2. Relaciona aquest poema amb “La gent no s’adona del poder que té...”, poema d’aquest mateix itinerari i també de Joan Brossa. Podries considerar-los tots dos com a possibles propostes per solucionar els conflictes en el món? Què en penses?
3. Costa Rica va ser un dels primers països que va dissoldre el seu exèrcit el 1948, durant el mandat del president Josep Figueres i Ferrer, fill d’immigrants catalans. Busqueu informació sobre quins altres països han seguit l’exemple de Costa Rica i debateu sobre la necessitat i conveniència dels exèrcits al món actual.
4. El 25 d’Abril de 1974 a Portugal esclatà l’anomenada “Revolució dels clavells”. Busqueu fotografies d’aquest fet històric i, en equips, elaboreu-ne un mural informatiu. Relacioneu les fotografies amb el poema “Objector”. Si esteu interessats en saber més coses d’aquesta revolució portuguesa podeu veure i comentar la pel·lícula “Capitanes de Abril”, dirigida per Maria de Medeiros l’any 2000.
5. Diuen que tota revolució té el seu himne i el de la revolució dels clavells va ser: “Grândola Vila Morena” . Consulta internet i explica qui és el compositor d’aquesta cançó revolucionària. Què diu la seva lletra? Saps quin és el cantautor català que també ha composat una cançó sobre aquest tema?
6. Per grups, busqueu dos o tres objectes de manera que, aparellats, es puguin convertir en un poema objecte antibèl·lic. Dibuixeu l’objecte resultant, poseu-li un títol ben significatiu i, finalment, realitzeu-lo. Després, cada grup interpretarà els poemes fetes pels altres i els descriurà mínimament i en dirà la intenció.
|