literatura catalana . joves i adults     inici
Ferrando, Bartolomé

 


Línia sonora

1. Observa atentament la realització del poema i enumera els elements que el conformen. Es tracta d’un poema que l’autor elabora en un ordre determinat davant d’un auditori present. Però, de quina matèria està fet aquest text poètic? Què hi ha de tangible i de no tangible?

2. Quina part del poema correspon al món sonor i quina altra es vertebra amb el món visual? Hi ha silencis? Quina font sonora reconeixes? Identifiques la llengua en la qual s’expressa l’autor? Penses que cal seguir l’acció per entendre què es diu?

3. Recorda una pintura de Picasso i alguna de les teves cançons preferides. Si bé els elements visuals d’un quadre es contemplen de manera simultània, no passa el mateix amb el so. Tant amb el llenguatge verbal com amb el material sonor, hem de seguir un ordre lineal si volem escoltar què s’hi expressa. Pots identificar al poema aquestes relacions lineals? Trobes que la part sonora té alguna correspondència amb la part visual del poema?

4. Com interpretes aquest poema? Com es relaciona amb el títol? Compara la teva interpretació amb la que dóna el propi autor en “el poeta diu”.

5. Completa les següents definicions i relaciona-les amb un concepte musical i amb un autor conegut per aquestes pràctiques. Busca informació sobre aquests autors i les seves músiques.

variacions

Modificacions tècniques d’una música original realitzades a partir del ritme, tempo, melodia, timbre, harmonia, etc.

Johann G. Goldberg

improvisació

Modificacions realitzades en el procés de creació o en el d’interpretació d’una música, estructura o melodia preexistent.

Franz Liszt

aleatorietat

Intervenció de l’atzar en un procés de creació o interpretació musical

John Cage

 

6. Quin dels tres conceptes anteriors es poden aplicar al poema? Explica el motiu de la teva elecció. Observes algun tipus de modificació? De quin es tracta? Comporta algun significat?

7. Escolta el que diu Bartolomé Ferrando a “concepte de poesia”. A quin dels tres conceptes anteriors penses que s’ajusta més aquest poema? Contrasta la teva opinió amb les de la resta d’estudiants.

8. Prepara una possible partitura per a aquest poema sonor. Pots aprofitar els coneixements que puguis tenir sobre altres llenguatges o, en tot cas, pots crear nous elements que puguin servir per transcriure gràficament l’acció poètica de Bartolomé Ferrando. Una vegada hagis acabat la teva proposta, realitza la teva pròpia interpretació. 

poema Línia sonora, Ferrando, Bartolomé

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA