literatura catalana . joves i adults     inici
Pàmias, Jordi

 


Clara maragda

1. Mira quadres de Degàs sobre ballet. A Youtube trobaràs alguns muntatges com aquest i a google moltíssimes imatges que combinen les pintures amb la música. Escriu, en una columna, setze mots que els quadres t’hagin evocat. Poden referir-se als colors, als escenaris, als moviments, a l’expressió de les ballarines o a d’altres personatges que hi apareixen, a impressions personals teves, etc. Després uneix-les de dues en dues i busca, per associació d’idees, una paraula nova a partir de cada parella, escriu-les, també en columna, a la dreta de les primeres setze paraules. Ara tens vuit paraules, fes el mateix procediment d’unir-les i escriure’n de noves. Fes-ho fins que només et quedi una sola paraula. Si feu aquesta activitat en grup, pengeu les llistes de mots a la paret o a la pissarra i que cadascú, amb llapis i paper en mà, vagi triant, entre les paraules dels altres, aquelles que més li agraden o sorprenen. Un cop fet això, recupereu cadascú el seu full i feu un text  en prosa poètica o en vers utilitzant una part de les paraules trobades i que porti per títol l’última paraula que ha quedat a cadascú a la dreta del full després de fer les associacions per parelles. En acabar, llegiu-vos els textos en veu alta.

 

2. Busca informació sobre Edgar Degas: biografia i obra. El tema de les ballarines és molt recurrent als seus quadres i escultures. Esbrina, en la documentació que has localitzat, què és el que l’atreia del món del ballet.

 

3. I a tu, t’interessa el món del ballet clàssic o del ball modern? Explica per què.

 

4. Després de llegir el poema de Jordi Pàmias, tria, d’entre els quadres que has anat veient, algun que puguis relacionar amb el poema. Explica per què has triat aquest i contrasta-ho amb els companys.

 

5. Aquest  poema és una obra literària que esmenta, a més, cinc altres arts. Quines són? Coneixes algunes manifestacions artístiques que incloguin diverses arts? Què penses que vol dir el concepte “art total”? Després de donar les teves idees sobre això, busca informació per completar-les.

 

6. Examina l’estructura del poema i, especialment, fixa’t en el contrast de l’últim vers. Tenint en compte el període històric viscut per Jordi Pàmias abans de publicar aquest poema, l’any 1973, a què penses que es pot referir l’autor quan diu “el negre de l’angoixa, el vermell de la sang”?(Pots comprovar després si has encertat la resposta llegint la citació inclosa en la pregunta següent).

 

7. Aquest poema pertany a l’apartat “Intermedi” del recull “Temps empresonat”. A la nota introductòria del recull, l’autor diu  que el conjunt ”és un intent de convertir en matèria poètica el tancament ideològic i vital de la dictadura franquista [...]. L’”Intermedi” és una pausa intimista, enmig de la tensió col·lectiva: la música de Mozart, la literatura de Pavese i els quadres de Degas, Van Gogh i Matisse són un recer de llibertat i de puresa.” Aquesta afirmació t’ajuda a interpretar el vers “ens amanyagaran la llarga barba”? En grup, comenteu en quina mesura l’art pot ser un recer de llibertat i de puresa.

 

8. Els versos 4 a 10 podrien ser una evocació del Palau de la Música de Barcelona. Explica per què. Pots ajudar-te amb la imatge que tens més avall (*) o amb d’altres que puguis trobar.

 

9. Observa totes les referències a la música que hi ha en el text i busca una música que pugui correspondre a la descripció. Practica la lectura expressiva del poema amb el fons de la música triada. Pots afegir-hi també imatges i fer un muntatge audiovisual.

 

10.     Recorda algun espectacle de dansa que hagis vist. Si no, busca algun vídeo a Internet, com ara aquests: 1, 23 o 4.

 

En què es diferencia el ballet clàssic de la dansa contemporània? Escriu un text que descrigui cadascun dels dos estils.

 

(*) Palau de la Música Catalana, Lluís Domènech i Montaner, 1908.

 

 

imatge poema

poema Clara maragda, Pàmias, Jordi

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA