literatura catalana . joves i adults     inici
Jaén i Urban, Gaspar

 


Ciutat de Morella

1. El títol del poema remet a una ciutat que va ser molt important en altres èpoques. Per tenir un breu coneixement de la seva història i dels seus atractius, consulta l’enciclopèdia catalana i la viquipèdia. Fes, després, un resum personal del que creguis més interessant de la ciutat.

2. Llegeix ara el poema. La primera estrofa tracta d’una visita a Morella. Localitza els elements lingüístics (referències al temps i a l’espai, verbs, etc.) que indiquen la presència de l’emissor. Com qualificaries l’evocació que fa la veu poètica?

3. Imagina l’escena descrita després d’investigar a Internet algunes de les accions i referències explicitades al poema. En primer lloc, informa't sobre el Misteri d’Elx aquí i a continuació escolta el tema musical del Ternari tot clicant aquí. Per quins motius els protagonistes del poema cantaven el Ternari? Per grups, llegiu-ne la lletra i debateu si el tema de la cançó s’adequa a la situació descrita en la primera estrofa:

     O poder de l’alt imperi,
     Senyor de tots los creats!
     Cert és aquest gran misteri,
     ser ací tots ajustats.

     De les parts de ací estranyes
     som venguts molt prestament,
     passant viles y montanyes
     en menys temps de un moment.
     Amb gran goig, sens improperi,
     som ací en breu portats.
     Cert és aquest gran misteri,
     ser ací tots ajustats.

4.  Un altre element de l’escena és la manta. Busca informació en aquest enllaç sobre la manta de llana típica de la tradició tèxtil més antiga de Morella. Cal recordar que aquest tipus d’abrigall era necessari per combatre les baixes temperatures de l’hivern en aquest indret que pot quedar aïllat per la neu diverses ocasions a l’any.

5. Observa, ara, la foto que tens més avall (*). És el moment que el poema rememora a la primera estrofa. És de 1974 i, segons Gaspar Jaén, els retratats són: Antoni Picazo, arquitecte; Empar Blasco, mestra i llicenciada d’història; Gaspar Jaén; Juli Moreno, un amic de Gaspar Jaén, d'Elx que aleshores feia la mili a València; i Josep A. Ybarra, catedràtic d'economia a la universitat d'Alacant. El mateix autor comenta que el poeta i filòsof Joan Navarro és l'autèntic interlocutor del poema, quan, anys després, cap al 78 o 79, rememorà aquell moment de la foto. En petits grups, relacioneu foto i poema, tot apuntant les vostres impressions personals respecte a la imatge.

6. Has retornat a un lloc o una ciutat després de molts anys? Quines sensacions has tingut? Decepció, estranyesa, sorpresa? A la segona estrofa, localitza els indicis de la presència de l’emissor i el receptor, així com els espais que recorren. En grups, debateu si es tracta dels mateixos subjectes que els de la primera estrofa, i si s’ha produït algun canvi en el protagonista i el lloc, amb el pas dels anys.

7. A tot el territori dominat pels musulmans, durant la conquesta es destruïren les mesquites i sobre les runes es van construir temples cristians, tots sota l’advocació de Santa Maria. A Morella, l’església arxiprestal de Santa Maria la Major té dues portes a la mateixa façana, una anomenada dels Apòstols i una altra de les Verges. Aquí a sota (**) tens una sèrie de monuments que també foren construïts sobre antigues mesquites o temples romans. Identifica’ls i escriu-ne el nom. Verifica després si ho has encertat (solucions), consulta les webs corresponents i fes una llista de tot allò que aquestes esglésies tenen en comú.

8. Al poema es fa referència a un poemari. Quin significat té l’expressió del títol: Paper de vidre? Com el qualifica la veu poètica? Quina relació té “de fustes fines” amb el títol abans esmentat? A partir del nom i de com el caracteritza Gaspar Jaén, com creus que deu ser aquest recull? 

9. A la tercera estrofa descobrim quina és la percepció que té l’emissor en relació a les dues visites a la mateixa ciutat. Per què no pot trobar ara “els ulls” perduts? I per què la set l’ha d’acompanyar sempre? Comenta la conclusió a què arriba la veu poètica: “he sabut / quant de temps s’amaga darrere els anys”? En quines circumstàncies i per quin motiu podries tenir tu també la mateixa sensació? Comenta-ho amb els companys.

imatge poema

poema Ciutat de Morella, Jaén i Urban, Gaspar

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA