literatura catalana . joves i adults     inici
Montero, Anna

 


valència

1. Llegeix el poema. Ja saps que, segons la normativa, s’escriuen amb majúscula els noms propis i els mots que inicien oracions. Trobes alguna raó per la qual el topònim s’escriu en aquest poema repetidament en minúscula? Penses que hi ha alguna relació entre el títol i la darrera paraula? Quina podria ser la intenció? 

2. Observa el “jo” i el “tu” del poema. Quins són els verbs i els adjectius que s’associen a cadascun? Quins sentiments expressen? En petits grups, raoneu sobre quins poden ser els motius que han portat l'autora a aquesta selecció. 

3. Quina relació s’estableix entre el jo enunciador i el tu destinatari? Contrasta aquesta actitud amb la del poema d’Al Russafí, autor de la València del segle XII, que pots escoltar aquí, en veu de Josep Piera i el grup La Drova (El Jardí Llunyà. Columna Música).

4. Aquest poema descansa sobre valors contraposats. De quins valors es tracta? Busca el significat d’oripell i de parrac i assigna a cadascuna d’aquestes paraules altres mots que trobaràs al poema. En petits grups, debateu sobre les actituds que es poden mantenir respecte al lloc on sempre hem viscut.

5. Vés als poemes de Maria Fullana i Carles Rebassa de “Viu la poesia” i compara tres formes ben diferents de tractar el tema de l’urbanisme, del traçat d’avingudes que s’obrin al mar. Amb quina de les tres postures t’identifiques? Quines són les teves raons?

6. Escolta què diu la poeta sobre la conservació del patrimoni arquitectònic a “el poeta diu”. Hi estàs d’acord? El sentiment de pèrdua apareix repetidament al poema. En quins versos? Per poder-los explicar identifica alguns dels edificis més importants que han desaparegut a la ciutat de València. Trobaràs una sèrie de fotos més avall (*). Després de consultar els webs 1 i 2 on pots veure un vídeo de la València de fa molts anys, escriu el nom de cadascun dels llocs. A continuació, clica aquí per saber-ne el resultat.

7. Com qualificaries el poema: himne, oda, elegia,...? Selecciona paraules o frases que condensin el to del poema i raona la resposta. Després sintetitza-ho en una sola frase.

8. Rellegeix el fragment del poema que diu: “torne a tu, ciutat on floreix la mort / sobre l’asfalt i em dolen les flors que s’obrin / als arbres d’avingudes que s’obrin / a una mar absent”. Interpreta la imatge que conté. Contrasta la teva opinió amb el que diu Anna Montero a l’apartat “el poeta diu”.

9. Si mires al teu voltant, què hi trobes al lloc on vius (camp, poble, ciutat) que sigui semblant a la descripció del poema? Hi haurien alguns versos que et poguessin anar bé? Si és així, busca imatges d’allò que va desaparèixer o de l’espai tal com és actualment. Afegeix-hi alguns versos (de l’Anna Montero o escrits per tu), amb l’objectiu d’elaborar un cartell amb el títol principal de Cartografies sienciades. Feu-ne una exposició amb les produccions de la resta de companys.

imatge poema

poema valència, Montero, Anna

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA