literatura catalana . joves i adults     inici
Jaén i Urban, Gaspar

 


Maria Mercè

1. Llegeix el poema en veu alta i tracta de marcar els accents rítmics a cada vers. Comprova que són decasíl·labs, el vers clàssic català. Repeteix la lectura totes les vegades que calgui i grava’t. Després escolta com Gaspar Jaén recita el poema i comenta’n les diferències. 

2. Imagina les diferents escenes familiars recordades a les dues primeres estrofes i compara-les amb les que tu coneixes o has viscut, tant les d’abans com les d’ara: participants, època de l’any, mitjà de transport, temps destinat, intendència, rutines, etc. 

3. Què significa l’expressió «ho veig com si fos ara» quan evoquem una escena del passat? Busca al poema les paraules que expressen aquesta mateixa sensació de forma personal. Què volen transmetre? A què es refereixen? Sabries reconèixer les platges al·ludides en les fotos dels anys 60 que tens a continuació (*)? Escriu el topònim a sota i després comprova si ho has fet correctament clicant aquí.

4. Creus que després de llegir la poesia pots identificar què significa «castanyola»? La fotografia de què parteix el poema t’ho mostra (**). Mira-la. Hi reconeixes els personatges? A sobre de la foto hi ha uns dibuixos. L’autor ens comentà: “els dibuixos de la platja són meus, sí, dels meus 13 o 14 anys que és quan vaig fer l’àlbum de fotos, pobríssim per al balafiament que ens ha vingut a sobre després, però tendrament arcaic”. Saps què vol dir “balafiament”. Si no, busca-ho al diccionari. Què creus que vol dir Gaspar Jaén amb l’expressió “tendrament arcaic”? Interpreta-ho i després posa-ho en comú amb els companys.

5. A la platja, has fet alguna vegada un castell d’arena? Com és l’arquitectura modernista? Podeu consultar webs com ara aquesta. Quina relació té amb el castell de la foto? Consulteu la pàgina de l’autor aquí i debateu si aquesta imatge és premonitòria d’una trajectòria personal com a arquitecte.

6. Podries explicar per què la veu poètica utilitza el present d’indicatiu i els adverbis “encara” i “ara” a la darrera estrofa? En aquests versos s’estableix una comparació entre la gent i els pobles dels anys 60 i els actuals. Quina diferència s’hi estableix? I tu, què en penses? 

7. Del teu àlbum de fotos busca’n una on estiguis realitzant una acció que després es pugui transformar en ofici o afició. Descriu què s’hi veu.

imatge poema

poema Maria Mercè, Jaén i Urban, Gaspar

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA