literatura catalana . joves i adults     inici
Peix i Armengou, Climent

 


Patum, Patum, Patum

1. En les primeres dues estrofes es fa referència explicita a una festa. Relaciona-les amb el títol del poema i fes una cerca per descobrir de quin esdeveniment es tracta i en quina ciutat s’organitza. Pots trobar molta informació en aquest web.

 

2. Al llarg de tot el poema es mencionen personatges molt diferents entre ells; saps què representen? A partir del web abans esmentat i també d’aquest altre del Museu de la Patum, resumiu per grups com és cada personatge i la seva simbologia.

 

3. Mireu, ara, les fotos de més avall (*) i escriviu el nom corresponent. Per mirar si l’heu encertat, podeu clicar aquí i veure la solució.

 

4. Saps quina funció tenien originàriament aquestes escenificacions i quina evolució van tenir? Busca’n informació a la biblioteca i als webs abans esmentats. Et pot ajudar també conèixer el terme entremesos (Segons el Diccionari de la Gran Enciclopèdia Catalana prové del llatí intermissus, participi del verb intermittere, que significa intercalar).

 

5. Cadascuna de les sortides dels diferents personatges va acompanyada d’una música diferent. Escolteu i veieu-ne algunes, com els Plens, el Tirabol, el Salt dels Turcs i Cavallets, els Nans Nous o els Nans Vells. Apunteu les vostres impressions sobre les músiques i, després d’haver-ne llegit l’àmplia informació que en dóna la Viquipèdia: Viquipèdia, que cada grup faci un cartell sobre com és el tipus de música que acompanya cada sortida dels diferents personatges i quin efecte us ha produït.

 

6. La Patum se celebra en un determinat període de l’any; saps amb quina festa coincideix? Quines altres tradicions o festes coneixes relacionades amb aquesta festivitat? Per parelles, busqueu-ne informació a la Viquipèdia  i feu-ne un resum. A partir del que hagueu descobert i d’altres coses que sapigueu, relacioneu-ho amb altres rituals que conegueu.

 

7. Aquesta festa ha estat declarada Patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco. Mira aquest web i després indica per què creus que li han donat aquest honor. Quines serien les raons?

imatge poema

poema Patum, Patum, Patum, Peix i Armengou, Climent

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA