literatura catalana . joves i adults     inici
Formosa, Feliu

 


El mot gall m'atenalla per sorpresa...

1. Aquest poema és una descripció d’un espai exterior que està clarament lligat amb el món interior i emocional de l’autor. Pots trobar els elements que ens permeten percebre el sentiment que inspira el poema? De quin sentiment es tracta?

2. Investiga sobre la vida de Feliu Formosa. Pots fer-ho començant per llegir la biografia del web de l’Associació d’Escriptors aquí. Hi ha algun fet passat que expliqui l’expressió “vaig tenir sense saber-ho”?

3. El poema té un títol molt llarg. Posa-li puntuació i relaciona el contingut amb el que has respost a la pregunta anterior.

4. Creus que aquest lloc apareixeria diferent si se’l mirés amb un sentiment de ràbia o d’eufòria? Com es podrien expressar les diferents percepcions? Canvia adjectius o altres elements del poema perquè realment es produeixi una sensació o sentiment diferent en llegir-lo.

5. Al vers 8 es llegeix “Ample és el pont, i molt alt”: és el Pont de Sant Pere de Terrassa. Mira bé la foto que tens aquí a sota (*). Hi ha elements molt diferents del paisatge descrit per Formosa? Fes una cerca sobre la història del pont; en aquests webs pots trobar informació essencial i algunes fotos: 1 i 2. Busca més fotografies a Internet i, si pots, vés a visitar aquest lloc. Quines sensacions et provoca? Pots trobar-hi algun element del poema?

6. Al títol s’esmenta una fàbrica abandonada. De quina fàbrica es tracta? A la Viquipèdia trobaràs informació sobre el passat tèxtil de Terrassa, sobre l’antic poble de Sant Pere, sobre Vallparadís, etc. En petits grups recolliu-ne informació i resumiu-la.

7. Llegeix el poema “El gall de Vallparadís” d’Agustí Bartra que et copiem aquí a sota. Bartra va escriure aquest poema l’any 1982 mentre estava convalescent a l’Hospital de Sant Llàtzer. Compara’l amb el de Feliu Formosa. S’hi dóna el mateix to? Quin sentiment reflecteix?

Ningú no sap per què canta,
en la fonda mitjanit,
què pregunta o què contesta
el gall de Vallparadís.

Però canta, canta, canta,
fora d’ell i dins de mi,
un conjur d’hora vençuda,
el gall de Vallparadís.

El llebrer de l’alegria
ha perdut sol i pedrís.
¿Canta el dia o canta l’ombra
el gall de Vallparadís?

Vola, cant del gall, oh vola
fins als llavis de la brisa
on es desperta l’aurora,
gall meu de Vallparadís!

8. I tu tens un lloc que t’agradaria descriure per expressar un sentiment recurrent i important en aquet moment de la teva vida? Fes-ho en forma de poema i envia’ns-el a viulapoesia@viulapoesia.com.


(*) Pont de Sant Pere de Terrassa.  

imatge poema

poema El mot gall m'atenalla per sorpresa..., Formosa, Feliu

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA