literatura catalana . joves i adults     inici
Canals, Xavier

 


Foresta buia

1. El títol del poema ve expressat en italià modern, Foresta buia, que, traduït al català, és Bosc fosc. El bosc canvia de color amb les estacions de l’any, però també el bosc obscur ha estat un símbol literari. De quin color és el del poema? Té algun valor simbòlic? Com es relaciona el poema amb el seu títol?

2. Afegeix a la classificació següent els noms d’alguns elements que es poden trobar en el medi natural. A continuació, escriu el d’aquells que es troben al poema. Existeix algun tipus de relació entre ells? S’estableix algun benefici o perjudici?

    regne animal
    regne vegetal
    regne mineral

3. La forma de les fulles que apareixen al poema queda alterada amb la inclusió d’unes siluetes que li donen una aparença diferent. A què trobes que s’assemblen les fulles? A què és degut? Per què està incomplet el darrer parell? Proposa un element del mateix gènere perquè quedi completa la parella.

4. Mira el “vídeo” i argumenta si es tracta d’una adaptació “animada” del poema visual. Per què penses que tanca els ulls al final? Si qualsevol pantalla esdevé un espill per a nosaltres, que la mirem, què es vol indicar amb aquest vídeo?

5. En la cadena tròfica, tenen alguna funció els animals esmentats al poema? Quines són les conseqüències de la seva desaparició? La darrera frase del vídeo el poeta diu és: “el problema més gran que tenim en aquest moment.” A quin problema es refereix Xavier Canals? Hi estàs d’acord? Quin és el punt de vista del jo poètic?

6. Escolta el poeta diu i fixa’t en la referència que fa a La Divina Comèdia. Aquesta obra arrenca amb el primer tercet que tens a continuació, un moment de crisi personal on, enmig de la seva vida, Dante s’adona que ha anat per un camí equivocat i es troba en aquesta selva oscura, inspiradora del títol del poema visual.

    Nel mezzo del cammin di nostra vita
    mi ritrovai per una selva oscura
    chè la diritta via era smarrita

Estableix la relació existent entre les il•lustracions d’un llibre i la síntesi d’imatge-text que és un poema visual. Pren com a exemple la il•lustració de Salvador Dalí que tens a sota (*). Què passa si llegim el text de Dante sense el gravat de Dalí? Què passaria si eliminéssim la imatge del text de Xavier Canals? Diries que Foresta buia és una de les il•lustracions que poden acompanyar el text de La Divina Comèdia, o consideres que té un valor independent? Raona la resposta.

7. Escolta l’explicació de Xavier Canals a el poeta diu: concepte de poesia pel que fa a la seva poètica. Per què emfasitza la pronúncia d’aquesta paraula per acabar dient «po-ètica»? Per què recorda l’evolució històrica de les formes en què s’expressa la poesia? Compara l’actitud del poeta i la d’un lector o lectora com tu d’aquesta poesia visual. Hi estàs d’acord?

8. En l’explicació continguda al poeta diu: Concepte de poesia, fixa’t en allò que diu i en la forma com ho diu. Explica la relació que hi ha entre la seva pregunta, «què fem»? i les respostes que dóna en forma de gestos. Què és el metallenguatge per al poeta? Hi estàs d’acord? Amb quins codis s’expressa poèticament? Et sembla apropiat per fer poesia en els temps actuals?

9. Si volguessis actuar tu també i canviar radicalment el sentit del poema, podries substituir el títol, o bé alterar cada sintagma afegint-ne o eliminant-ne mots. Fes-ho de forma que li atorguis un to optimista. Quina música li posaries per penjar-lo a You Tube?

 

(*) Salvador DALÍ “Comença el viatge”, La Divina Comèdia, 1961.

imatge poema

poema Foresta buia, Canals, Xavier

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA