literatura catalana . joves i adults     inici
Pasques i Canut, Jordi

 


De Rialb, llençols d'aigua

1. Llegeix el poema i, per parelles, imagineu el perquè de la imatge “llençols d’aigua”. Poseu-ho en comú entre tota la classe.

 

2. Llegiu ara la informació dels webs 12 i 3. Tingueu en compte també el títol del recull on va aparèixer el poema: Segre endins. Elegies per a uns pobles colgats d’aigua. Segur que ara enteneu el motiu del text. Per què els pobladors de Rialb han d’”eixugar-se les llàgrimes”? Algú ho havia interpretat així?

 

3. Les tres primeres estrofes del poema fan referència a la manera com antigament es rentava la roba (al riu, amb pedres o sorra). Per això “estenem” la roba (en lloc de penjar-la) perquè antigament els llençols s’”estenien” al terra. El procés de rentar la roba era llarg i pesat. Com devia ser un dia en la vida d’una dona d’aquella època? Per parelles, escriviu-ne una petita crònica. Podeu inspirar-vos, si voleu, en la foto que teniu aquí a sota (*). Compareu després el vostre text amb el dels companys.

 

4. Què són les “aubarques”? Busca-ho al DIEC a veure si ho trobes i al Diccionari català-valencià-balear (altrament dit l’Alcover Moll) aquí. Ho havies sentit mai? On?

 

5. Al web sobre la Baronia de Rialb de la viquipèdia que abans has llegit, hauràs vist l’evolució del nombre d’habitants d’aquesta població des del segle XV. La davallada des de 1857 ha estat constant i s’intensificà a partir de 1960. Rellegeix la informació i busca’n més a la biblioteca. Quines són les causes d’aquest despoblament? Pot el turisme salvar aquests pobles? Escriu la teva opinió i contrasta-la amb la dels teus companys.

 

6. Tot i les dificultats, hi ha gent jove que avui opta per anar a viure a un poble i fer vida de pagès. Coneixes algú que ho hagi fet? Optaries tu per una vida d’aquest tipus? Quins avantatges i inconvenients té? Feu dos grups a la classe (a favor o en contra) i organitzeu un debat.

 

(*)

 

 

imatge poema

poema De Rialb, llençols d'aigua, Pasques i Canut, Jordi

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA