literatura catalana . joves i adults     inici
Gregori, Àngels

 


Oliva

1. La citació que es troba a l’inici del poema ens remet a dos extrems: el principi i el final lligats a un poble. Si t’hi fixes, una mateixa frase (una anàfora) inicia un seguit de versos que fan referència a diverses evocacions del poble: subratlla-la. Busca tots els elements que inicien el primer record i digues què tenen en comú.

 

2. Oliva és un poble valencià situat a la comarca de La Safor, molt lligat a l’agricultura. Mira la informació que dóna la wikipèdia i també la de turisme d’Oliva, tot clicant a 1 i a 2. En grups de quatre persones, resumiu les principals característiques d’Oliva i mireu si surten d’alguna manera en el poema. Contrasteu, després, els resultats de tots els grups.

 

3. Saps què és una cama-roja? I un llicsó (o lletsó)? Busca-ho a l’enciclopèdia o al diccionari Alcover-Moll, si no ho saps. Al poema, què es destaca de cada planta? Contrasta-ho amb la informació que hagis obtingut.

 

4. A l’inici del poema es diu que al poble es quedaren espais que es retroben cada vegada que es torna. Per saber el lloc que ocupa la placeta, cal identificar els dos poetes al·ludits, Brines i Josep, nascuts a la mateixa comarca. Després de conéixer Francisco Brines (Oliva, 1932), (pots consultar aquest web) i Josep Piera (Beniopa, 1947) clicant aquí, troba què tenen en comú la placeta, Elca i La Drova. Per què s’han convertit en espais mítics? Apunta les teves conclusions i contrasta-les amb les dels companys.

 

5. Quins altres espais es rememoren al poema? Quin paisatge configuren? Busca imatges dels teus espais i objectes recordats, retalla-les i, amb la tècnica del collage, elabora una postal que mostri el més característic del teu espai mític.

 

6. Si tenim els nostres orígens en un poble, com Àngels Gregori, quines relacions i amb quins rituals es mantenen els vincles? Localitza els versos que en fan referència i digues quin paper tenen en la vida d’una persona.

 

7. El principi i la fi marquen l’oposició entre dues etapes de la vida ben explicades al poema. Com resumiries cada etapa? Creus que els àmbits que es destaquen en la primera etapa pertanyen al passat? Quina etapa correspon al temps present? A quin espai la situa? Quin significat tenen l’”ara” i l’”ací”? Fixa’t en els connectors temporals per identificar el to del poema.

 

8. Quins són els aromes que et porten els records més llunyans? I els sorolls més primerencs? Recopila tot allò que et transporti a un lloc de la teva infantesa i escriu un poema que combini totes aquestes sensacions i que porti per títol el nom del lloc on vas néixer. Si trobes que el resultat ho mereix, envia’ns el poema a viulapoesia@viulapoesia.com.

poema Oliva, Gregori, Àngels

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA