1. Joan Margarit bateja de nou Montjuïc amb el sintagma nominal de “muntanya de les tombes”. Per què creus que ho fa?
2. Saps d’on es creu que prové el nom “Montjuïc”? Cerca’n informació si no ho saps. Pots consultar aquest web. Aquí trobaràs la història de la muntanya i tots els monuments destacats que s’hi troben. Fes-ne un resum del que creguis més important segons el teu criteri.
3. Crea noves metàfores per designar Montjuïc (tal i com fa el poeta amb “muntanya de les tombes”), però ara parteix d’altres elements emblemàtics d’aquesta muntanya, que has pogut llegir en el web de l’exercici anterior, com els seus parcs, el Poble Espanyol, l’Estadi Olímpic, etc.
4. Quines figures retòriques usa Joan Margarit per parlar dels ionquis de Can Tunis? Subratlla-les en el poema i indica’n el nom. Saps què són els ionquis? Quines paraules del poema els caracteritzen? Per què se’ls compara a “estàtues de drap” o a “soldats vagant perduts després de la derrota? En petits grups, poseu en comú el que sabeu sobre els ionquis i el perquè del seu tipus de vida. Quines propostes faríeu per reintegrar-los a la societat?
5. Per què creus que el poeta puja a la muntanya de les tombes? Cerca informació sobre la seva biografia aquí. Llegeix especialment l’entrevista escrita o mira l’entrevista per televisió i trobaràs circumstàncies vitals que el puguin lligar al cementiri de Montjuïc. A continuació, llegeix de nou l’última estrofa del poema. Qui deu ser aquesta persona que està “salvada del dolor del món”?
6. Has estat mai al cementiri de Montjuïc? És un cementiri molt bonic. Fou creat el 1883 com a conseqüència del creixement demogràfic i urbanístic de Barcelona (per saber-ne més podeu clicar aquí. En coincidir amb l’època del modernisme, moltes famílies importants s’hi construïren tombes de gran qualitat artística. Observa’n algunes de les que tens més avall. Amb quina et quedaries? Què creus que representen les figures? Feu un petit debat sobre els vostres gustos en aquest aspecte. D’altra banda, podeu també debatre què en penseu sobre la mort i com voldríeu ser enterrats, o si preferiu la incineració.
7. Jacint Verdaguer té un poema titulat “A Barcelona” on també ens parla de Montjuïc. Llegeix-lo en aquest enllaç i digues què en destaca de la muntanya aquest autor de la Renaixença.
8. Quin seria per a tu l’espai més emblemàtic de Barcelona? Per què?
(*) Tomba de Mercedes Casas (escultor: Josep Llimona)
(**) Tomba de Baltasar Fortuño i Ferrús - Emília Rios i Berrios (escultor: Josep Campeny).
(***) Tomba de Nicolau Juncosa.
(****) Tomba de l’editor Maucci.
(*****) Tomba d’Esteban Fargas Carner.
|