1. Després de llegir el poema, situa en un mapa (pots anar a Google maps) els referents geogràfics que hi has trobat i redacta un text de presentació de la comarca de la Terra Alta. Pots consultar el web del Consell Comarcal.
2. Busca en alguna enciclopèdia els noms dels personatges citats per Perucho i comenta per què creus que l’autor els incorpora a la seva obra. Tots els noms i referents que trobem en el text són veritables? Quin efecte creus que vol aconseguir l’autor? Posa en comú les teves consideracions amb els companys.
3. Què són els bestiaris? Per fer una aproximació a la història i l’actualitat d’aquest món podeu veure el reportatge "Bèsties de festa" aquí. Comenteu, entre tota la classe, el documental i expliqueu els animals fantàstics que coneixeu, ja siguin tradicionals o creacions literàries o cinematogràfiques.
4. Perucho va crear ésser fantàstics que sovint viuen en espais propers. Així per les terres del Camp de Tarragona o de l’Ebre podem trobar la Serena, el Fardatxo i el personatge més inquietant, una mena de vampir, el Dip, protagonista del seu llibre Les Històries Naturals. Busca’n informació. Pots consultar webs com 1 o 2. Fes-ne una recensió i, si us agrada el tema a la classe, animeu-vos a conèixer alguns dels personatges fantàstics de les Terres de l’Ebre a partir d’un treball dels alumnes de l'Institut Terra Alta tot clicant aquí. Un cop documentats, creeu el vostre bestiari de l’aula. Feu dibuixos, escriviu les vostres llegendes o feu poemes a l’estil dels bestiaris de Carner o Pere Quart.
5. Pere Gimferrer afirma que “Cada poema de Perucho és una càpsula -Foix en diria potser una cèl·lula lírica- que conté alhora la llavor i el revers d'una narració: com el mirall que, devorant-les cap al propi reflex, xuclés les aparences que més tard suscitaran les fabulacions peruchianes en prosa [...]” Què et suggereix el text de Joan Perucho? Llegeix la versió en prosa que el propi autor va fer del poema a la revista Mètode i escriu un text a l’estil de Perucho. Si t’agrada, ens el pots enviar a viulapoesia@viulapoesia.com.
6. Compara el poema i la versió en prosa que acabem d’esmentar, comenta les similituds i diferències entre els dos textos i assenyala quins són per a tu els elements que defineixen un text poètic. Contrasta els teus resultats amb els companys i arribeu a conclusions.
7. Contempla aquest quadre de Picasso que tens aquí a sota i que ens remet a la muntanya de Santa Bàrbara d’Horta. En grups, busqueu la relació del pintor amb la Terra Alta i comenteu com l’artista recrea la realitat geogràfica.
Pablo Picasso, Femme nue, 1909.
|