literatura catalana . joves i adults     inici
Serra, Jean

 


Walter Benjamin sojorna a l'illa d'Eivissa (1932-1933)

1. Després de llegir el text i de buscar al diccionari el significat de les paraules que no coneguis, explica quines impressions et causa la lectura del text: s’hi descriu un ambient rural o urbà? Luxós o pobre? Quins colors o quin tipus de llum s’hi evoca? Quin to es desprèn de tots aquests elements?

 

2. Documenta’t sobre la biografia de Walter Benjamin: en quina època va viure, quina ideologia tenia, per què va fugir de Berlín, en quins dos moments va viure a Eivissa i què hi va escriure, com va morir? Per respondre aquestes preguntes consulta l’enciclopèdia o  webs com 1 o 2. Per què creus que Jean Serra li dedica un poema?

 

3. Mira el vídeo de l’exposició sobre Benjamin a Eivissa aquí.

 

4. A partir del que s’hi veu i s’hi diu en el vídeo, indica quins elements relacionats amb les vivències de Benjamin apareixen en el poema. Fixa’t, especialment, en el to, en el contrast que fa entre la vida a l’illa i la de “les ciutats del nord”.

 

5. Destria, en el text, els elements que descriuen l’entorn natural, els que parlen de l’interior d’un habitatge, els que parlen de la gent i els que es refereixen als sentiments íntims. Tot té el mateix to? Hi ha contrastos?

 

6. Quin sentiment creus que té Jean Serra respecte a Walter Benjamin?

 

7. Eivissa ha estat una illa amb molta projecció exterior. Busca informació sobre la presència d’Eivissa en la literatura europea i escriu un text, que podria ser una entrada d’un bloc sobre Eivissa, amb informació d’autors estrangers que, com Benjamin, han escrit sobre aquesta illa. Et pot ajudar l’apartat dedicat a escriptors estrangers de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera del Consell Insular que trobaràs aquí.

 

8. Després d’haver fet les activitats anteriors, ha canviat la imatge que tenies sobre l’illa d’Eivissa? Com la veies i com la veus ara?

poema Walter Benjamin sojorna a l'illa d'Eivissa (1932-1933), Serra, Jean

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA