1. Saps on és Gualba? Busca’n informació a l’enciclopèdia catalana o bé al web. Quins elements literaris té aquest indret? Has sentit a parlar de Gualba la de les mil veus d’Eugeni d’Ors? En trobaràs un resum aquí i un article aprofundit a aquest altre web. Amb tota aquesta informació i, per grups, resumiu per escrit les característiques físiques i literàries d’aquest espai natural.
2. Mira les fotos que tens més avall (*). Fes una pluja d’idees sobre el que t’inspiren aquests paisatges. Com t’imagines que podrien ser unes vacances d’estiu en aquest poble?
3. Llegeix ara amb atenció el poema de Forcano. Quins elements, dels que has buscat abans, hi surten? Quines imatges t’han sorprès més?
4. A la primera estrofa es destaca la petita bellesa de Gualba. Saps on és el Tigris i què eren els jardins penjats de Babilònia? Busca’n informació així com sobre Horaci, per entendre millor el tipus de bellesa que la veu poètica vol destacar.
5. Dibuixa l’escena representada a la segona estrofa. En dies clars, des d’alguns llocs del Montseny es veu el mar. Has estat mai en una situació semblant a la que descriu el poema? Com se sent un quan ho domina tot des d’una alçada i al fons està el mar?
6. Què et sembla que volen dir els quatre darrers versos de la tercera estrofa? En petits grups, debateu les vostres interpretacions i el sentit de les comparacions. I la frase de la quarta estrofa? Quin sentit metafòric té?
7. De què parla la darrera estrofa? En quina època de la vida la situaries? Quin sentit donaries a la darrera imatge del poema? Escolta el que comenta el poeta a “el poeta diu”. Concorda amb tot el que has pensat sobre el poema?
8. Pot un indret simbolitzar un període de la nostra vida? Busca fotografies d’un lloc simbòlic per a tu. Escriu uns quants versos íntims sobre aquell indret i enganxa-hi les fotos al costat. Feu una exposició de poemes a la classe. Si voleu, ens els podeu enviar a viulapoesia@viulapoesia.com.
|