literatura catalana . joves i adults     inici
Fabregat, Rosa

 


El carreró de les bruixes

1. Fixa’t en el títol del poema: saps on és aquest carrer? Fes una cerca per descobrir on és i, quan hagis trobat el municipi, prova d’explicar quina relació hi ha entre aquest lloc i les bruixes.

 

2. Als versos 1 i 7 es llegeixen l’adjectiu esporuguits i el nom por. Pots imaginar per què les bruixes estan espantades? Després d’informar-te sobre la bruixeria a Catalunya (pots mirar l’article d’enciclopèdia catalana aquí, consultar llibres especialitzats, webs com ara 12 o anar a veure l’exposició itinerant del Museu d’Història de Catalunya: “Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya", sobre la qual teniu informació en aquest web). En petits grups, contesteu les preguntes següents: Quina situació sociocultural hi havia a Catalunya durant els segles XV al XVII? Quin era el seu quadre històric? Expliqueu breument per escrit els motius de la persecució de bruixes a Catalunya i a Europa i els fets més importants.

 

3. Des del vers 1 al vers 8 es fa referència a una reunió secreta entre bruixes; saps com es diu, quan i què es feia? Pots ajudar-te amb les paraules cartipàs (v. 3), lluna i conjur (v. 8). En petits grups, mireu el quadre de Goya que teniu més avall (*) i resumiu tot el que sapigueu sobre el tema.

 

4. Als versos 24 i 25 la veu poètica utilitza una metàfora “física” per descriure el carreró de les bruixes. Creus que només es tracta d’una elecció estilística o hi ha una voluntat de comunicar alguna cosa més?

 

5. Als últims versos (26 i 27) la veu poètica diu que ja no hi ha més bruixes al carreró de les bruixes; penses que realment avui dia no hi ha més “bruixes”? O creus que la nostra societat, moderna i desenvolupada, pot generar encara “caces de bruixes”?

 

6. La ciutat a què fa referència el poema celebra anualment una festa anomenada “Aquelarre”. Per parelles busqueu informació sobre la seva història i el que s’hi fa al web i indiqueu si hi aniríeu o no i per què. Poseu-ho en comú entre tota la classe.

 

(*) Francisco de Goya, El Aquelarre, 1798 (Fundación Lázaro Galdiano)

 

 

 

imatge poema

poema El carreró de les bruixes, Fabregat, Rosa

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA