literatura catalana . joves i adults     inici
Brossa, Joan

 


Sextina a l'escultor Moisès Villèlia o el magisteri de les canyes

1. A sota de les propostes didàctiques, tens tres obres de l’escultor Villèlia (*). Mira-les bé i apunta, en un màxim de cinc minuts, totes les paraules que et vinguin al cap (pot ser allò que veus o allò que et suggereix). Entre tota la classe, poseu en comú els mots que hagueu escrit. N’hi ha de repetits? Quins han estat els més freqüents?

2. Llegiu, ara, la sextina que Joan Brossa dedicà a Moisès Villèlia. Quins són els sis mots que es reprodueixen alternativament a totes les estrofes? Heu coincidit amb Brossa en la tria de les vostres paraules? 

3. En petits grups, informeu-vos sobre Moisès Villèlia i els tipus de treballs que feia. Podeu llegir la informació d’aquests webs: 1 i 2. Escriviu un resum del contingut que considereu més interessant i il·lustreu-lo amb l’escultura de Villèlia que més us hagi agradat (podeu buscar llibres i catàlegs a les biblioteques. L’any 1974 Maria Lluïsa Borràs escriví una magnífica monografia sobre l’escultor mataroní).

4. Contrasteu el resultat de la vostra recerca amb el que diu Brossa a la sextina. Com s’hi veu reflectit l’art de Villèlia? Què vol dir el títol "el magisteri de les canyes"? Per ajudar-vos, podeu subratllar amb dos colors diferents els mots referits a la natura i els relacionats amb l’escultura. Creieu que aquest tipus d’escultura està molt vinculat a la naturalesa? Per què? Què en penseu?

5. Una sextina és una forma poètica d’origen trobadoresc una mica complicada. Es tracta de fer sis estrofes acabades en sis mots rima. Rellegeix amb atenció el poema i fes un esquema de la seva estructura. Per ajudar-te et pots fixar en la sextina visual que tens més avall (**).

6. Ara caldria llegir la sextina en veu alta per veure’n l’efecte. Que cada grup prepari una estrofa. Caldrà marcar els mots rima, però donar l’entonació corresponent a la sintaxi amb els encavallaments necessaris. Un cop assajada, busqueu dues o tres imatges per il·lustrar cada estrofa i llegiu la sextina entre tots, mentre projecteu les imatges. Si us queda prou bé, graveu-ho i envieu-nos la gravació a viulapoesia@viulapoesia.com. Ho penjarem a l’apartat “a la manera de”. 

7. Brossa i Villèlia foren amics (es conegueren l’any 1954) i, gràcies al poeta, l’escultor conegué Joan Prats i s’introduí en els cercles avantguardistes d’aquells anys. L’any 1963 Villèlia participava en el llibre col·lectiu Cop de poma, encapçalat per Miró i el 1973 i 1974 respectivament feia dos llibres de trepats amb Joan Brossa: Cartipàs i La cabaleta. Per al primer, Brossa escriví una prosa que començava de la manera següent:

"Aquest cartipàs podria portar els títols següents: Esbaldrecs, Encara no, La capsa de l’engany, El carbó blanc, Ordalies, Parheli, En dejú, Obratge, Ara el colen, Bosc traspassat, El desert de paper, Sabó de cendra, Sobrecarta, Després, La nata embussada, El cotoliu, El cub de les dates, D’on?, Crans de creences, Fora de combat, La cresta pelada [...]"

Observa bé els trepats que tens a sota (***) i deixa’t portar. Continua la llista de possibles títols per al llibre. Podeu ajuntar els més imaginatius i suggerents de tota la classe i enviar-nos-els.

 

imatge poema
decoracio

poema Sextina a l'escultor Moisès Villèlia o el magisteri de les canyes, Brossa, Joan

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA