literatura catalana . joves i adults     inici
Anglada, M. Àngels

 


Dues planes

1. Explica el títol. De quines dues planes parla el poema? Mira d’esbrinar-ho primer a partir del text (quines estrofes es refereixen a cadascuna i quina informació en pots extreure: hi ha topònims? es tracta de muntanya o de mar?) i, després, confirma-ho a partir de la biografia de l’autora.

 

2. Busca un mapa de les comarques de Catalunya. Localitza-hi les dues comarques a les quals fa referència el poema. Coneixes quines són les comarques de Catalunya? Si no, mira de retenir-les a partir del mapa i després fes l’activitat interactiva que trobaràs aquí.  

 

3. Per què l’autora diu “el Montseny sense ametistes”. Per ajudar-te a explicar-ho, busca informació sobre l’obra  La muntanya d’ametistes i pensa en el contrast que pot tenir la visió de la muntanya que presenta Guerau de Liost i la que planteja Anglada en el seu poema.

 

4. Vic és coneguda com “la ciutat dels Sants”. Esbrina per què i busca, en la primera part del text, les referències a elements religiosos. També n’hi ha a la segona? Coneixes l’obra Laura a la ciutat dels sants de Miquel Llor? Per què s’anomena així? Busca informació a la viquipèdia.

 

5. Busca informació sobre Bac de Roda, especialment sobre la seva relació amb la comarca d’Osona i el seu paper en la història de Catalunya.

 

6. En la descripció d’Anglada, a part de la presència d’elements religiosos, hi ha moltes referències a elements aeris. Indica quins són. A partir d’aquesta observació i del que has après arran de la pregunta 4, comenta en què s’assemblen i en què contrasten, en el text, les descripcions d’Osona i de l’Empordà. Compara el que hagis trobat amb el resultat de la cerca dels teus companys.

 

7. Si haguessis de fer dues il·lustracions per al text, una per a cada plana, quins colors faries servir per a cadascuna? T’atreveixes a fer aquestes il·lustracions? Pots, si vols, fer només un fons amb els colors triats i escriure-hi, al damunt, els versos disposats com més t’agradi.

 

8. Al llarg de la teva vida, segurament has viscut (ni que sigui uns dies) en més d’un lloc. Fes un poema dedicant una estrofa a cadascun d’aquests llocs. Mira de no fer simplement descripcions d’elements físics, intenta evocar també persones, estats d’ànim, impressions, sentiments, etc. Envia’ns el teu poema a viulapoesia@viulapoesia.com.

 

9. Escolta aquí el recitat que Carme Callol fa d'un fragment d’aquest poema i contrasta’l després amb el que, alternativament, fan ella, Pepa López i Josep Tero en aquest altre enllaç. Quina diferència hi veus? Quin t'agrada més? Quin paper hi juga la música per transmetre la diferència entre les dues planes?

 

10. Intenteu, ara, en grups de tres, preparar el recitat del poema de la mateixa manera que has sentit abans. Escolteu la gravació tantes vegades com us calgui per fer-ho bé.
 

poema Dues planes, Anglada, M. Àngels

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA