literatura catalana . joves i adults     inici
Romeu i Figueras, Josep

 


Òdena

1. Mira les fotos d’Òdena que tens aquí a sota (*). A continuació llegeix el poema i subratlla tots aquells elements que hagis vist a les fotografies. Creus que reflecteixen el que diu el poema?

 

2. Llegeix informació sobre la història d’Òdena a 123 . Has trobat alguna referència a “l’alta torre” de la primera estrofa? A què es refereix la veu poètica quan diu “domina / secrets d’una estesa ruïna”?

 

3. Compara la descripció de les ruïnes de la torre del castell d’Òdena amb la que fa Maria-Mercè Marçal al poema “València d’Àneu” tot clicant aquí. Compara també les fotos que tens a les propostes didàctiques del poema de Marçal amb les de la torre que tens a continuació. Quines diferències hi ha? Poseu-ho en comú amb els companys.

 

4. Subratlla els adjectius del poema. Quin sentit li donen? Substitueix-los pels seus antònims i observa com canvia el to del poema.

 

5. En petits grups, interpreteu el darrer vers: “Ai, l’Ombra que sotja en la llum!” Escriviu les vostres conclusions i després poseu-les en comú amb la resta de la classe.

 

6. El poema pertany a un poemari de 1947. Observa les fotos d’Òdena i d’Igualada dels anys quaranta que tens més avall (**). Com devia ser l’ambient? Compara-ho amb la informació i les fotos que has vist a les dues primeres propostes. Quines són les principals diferències que hi veus entre aquella època i ara?

 

7. Coneixes algun indret amb un monument en ruïnes? Escriu les impressions que et suggereix. Fes una pluja d’idees amb tots els adjectius que li aplicaries. A continuació escriu un poema breu que reflecteixi les teves emocions. Si t’agrada el resultat, envia’ns-el a viulapoesia@viulapoesia.com.

 

imatge poema

poema Òdena, Romeu i Figueras, Josep

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA