literatura catalana . joves i adults     inici
Martí i Pol, Miquel

 


Vall d'Incles

1. Llegeix el poema que Martí i Pol va escriure sobre la vall d’Incles. Si no hi has estat, imagina’t com deu ser aquest lloc. Amb els companys i, en petit grup, feu-ne una petita descripció a partir del poema. Compareu, després els diferents textos.

 

2. Busca, ara, informació sobre la Vall d’Incles. Pots llegir-ne a l'Enciclopèdia catalana , a 1 (amb moltes dades sobre la flora i la fauna) i a 2. També en pots veure fotos aquí a sota (*). Localitza també a Google Earth els principals topònims que hi estan relacionats: estanys i pic de Juclar, Sistaró, Fontargent, Valira, etc. Et sembla que tot el que has vist i llegit respon a la imatge que en dóna el poema?

 

3. També Verdaguer va escriure sobre la vall d’Incles. En el cant IV del Canigó, que porta per títol “Pirineu”, Gentil és convidat per la reina de les fades a emprendre un viatge fantàstic per damunt de les muntanyes amb una carrossa voladora. En un moment del viatge, Verdaguer ens diu:

 

Vessant-se’l d’un a l’altre amb dolç murmuri,
los tres llacs de Tristany són més hermosos,
Puigdalba i Fontargent més blanquinosos
amb llur brial de neu que mai se fon.

Les valls d’Ordino i d’Incles són més plenes
d’harmonies, de somnis i misteri

als raigs que hi deixa ploure l’hemisferi,
a la serena de qui cova el món.

 

Hi veus algun punt de contacte amb el poema de Martí i Pol? Quines diferències hi observes?

 

4. Saps el que són les grandalles? Si no ho saps, llegeix la definició i mira’n la foto aquí. Quines altres plantes i flors trobem a la Vall d’Incles i a l’Alt Pirineu? Observa el que diu de les plantes el web que abans has consultat i, després de fer cerques en altres fonts d’informació com el web Flors dels Pirineus o llibres com ara Mini Guies Natura: Flors dels Pirineus de Ramon Pascual i Lluvià o Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya de Cèsar Blanché, Llorenç Sáez i Pere Aymerich, en petits grups indiqueu quin és el nom de les flors que teniu més avall (**). Per veure la solució, cliqueu aquí.

 

5. Miquel Martí i Pol estigué diverses vegades a Andorra. En aquest web (a l'apartat "àlbum fotogràfic") pots veure una foto de 1988 feta per Montserrat Sans a Incles. En aquells moments feia anys que el poeta ja estava afectat de la malaltia que l’acompanyaria fins a la seva mort. Pots llegir detalls de la seva biografia a 12. Hi ha algun detall al poema que mostri que el poeta està malalt? Quin?

 

6. T’agrada passejar per la muntanya? Comparteixes les sensacions transmeses en aquest poema? En petits grups, poseu en comú els vostres records i experiències sobre la muntanya, així com les emocions viscudes. A partir d’això, intenteu escriure un petit poema com el de Martí i Pol. Després ens el podeu enviar a viulapoesia@viulapoesia.com.

 

imatge poema

poema Vall d'Incles, Martí i Pol, Miquel

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA