literatura catalana . joves i adults     inici
Aisa, Ferran

 


Riella

1. Saps què és Riella? Es tracta d’un nom fictici que Guillem Viladot va donar a Agramunt. Llegeix el petit poema de Viladot pertanyent al poemari Hem deixat Riella de 1956 que tens més avall. Podries aventurar un possible significat per a aquest mot? Tingues en compte paraules de les quals podria provenir. Poseu en comú entre els companys de la classe les vostres interpretacions.

    Fins el riu s’ha perdut, a Riella.
    Tot és allà, absència de llot i canya.
    Petits núvols, de nit,
    s’emporten, lluny, la pluja.
    Les pedres, al sol, han perdut
    la cara rodona i tornen, rompudes,
    a ser muralla d’arestes.

2. El poema de Ferran Aisa, a part de portar-ne una cita, fa moltes referències al poeta Guillem Viladot. Informa-te’n sobre la seva biografia, el seu tipus de poesia i el seu museu “Lo Pardal” als webs següents: 12 i 3. Resumiu, en grups, la informació que hagueu trobat sobre la seva vida i obra i expliqueu els versos d’Aisa: “l’ombra / d’un poeta que passeja el seu gos / cercant, pels vells racons del poble, / la biografia exhausta de Déu”.

3. Al poema surten esmentats molts llocs d’Agramunt. Subratlla’ls i identifica'ls entre les fotos que tens a continuació (*). Després clica aquí per saber-ne el resultat.

4. Un altre personatge del poema és Guinovart, pintor que visqué entre 1927 i 2007, que té un museu a Agramunt, l’Espai Guinovart. Els quadres i instal•lacions que hi ha al museu són representatius dels elements paisatgístics més destacables de la zona: el riu Sió, el sol, el blat, etc. Mira els quadres de Guinovart que t’oferim a continuació (**) i identifica’n aquells elements, colors o sensacions que també són presents al poema. 

5. En el text també apareix un producte gastronòmic molt típic d’Agramunt. Saps quin és? L’has tastat mai? Quines diferències té aquest torró amb els altres? Llegeix-ne informació aquí i fes-ne un resum del seu procés d’elaboració.

6. En els darrers versos, la veu poètica fa una síntesi del que representa Riella-Agramunt. Després d’haver-te ficat una mica en el món agramuntí, hi estaries d’acord? Què creus que vol dir “Riella té esperit musical, / ritme de vers, color de blat, / plenitud de silenci”?
 

imatge poema

poema Riella, Aisa, Ferran

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA