literatura catalana . joves i adults     inici
Bover, August

 


Sa penya

1. El poema d’August Bover es refereix al barri “Sa penya” de la ciutat d’Eivissa. Llegeix aquí per saber-ne coses de la història de la vila i imagina com és aquest indret, si no hi has estat mai. A continuació llegeix el poema i subratlla tot allò que puguis relacionar amb la informació.

2. Escolta el que diu August Bover a “el poeta diu”. Et sembla un poema escrit fa anys? Creus que avui dia al barri de Sa penya encara es poden veure nois jugant o algú que canta? Si has estat a Eivissa quina imatge en tens?

3. Per què el poeta diu de “Sa penya” que té “cos d’ondina” o que és un “vaixell blanc ancorat fa dies”? Qui hi vivia al barri? Mira les fotos que tens més avall i assenyala’n aquelles en què més es puguin percebre les metàfores que hi aplica el poeta. Quines altres analogies aplicaries a “Sa Penya”? En petits grups creeu totes les imatges possibles i feu-ne un bon llistat.

4. El poema està fet amb rodolins decasíl·labs de rima assonant. Comprova’n la mesura i repassa el tipus de rima. Per què creus que el poeta l’ha escrit amb aquesta mètrica? Quin efecte et produeix?

5. Escolta el que diu el poeta a “concepte de poesia”. Estaries d’acord que la poesia parteix d’un record? Com deu ser el record que Bover té de Sa penya? En petits grups, aventureu-vos a escriure el record que el poeta té d’Eivissa quan la va visitar de jove? Podeu fer-ho en forma de memòries apòcrifes (falses).

6. A partir de les imatges que heu escrit a l’exercici 3 i del record inventat de l’activitat 5, escriviu un petit poema amb rodolins decasíl·labs de rima assonant inspirat en “Sa Penya”.

imatge poema

poema Sa penya, Bover, August

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA