literatura catalana . joves i adults     inici
Bover, August

 


Hivern

1. Aquest poema és inclòs al llibre “Terres de llicorella” on unes fotos de Toni Vidal sobre els paisatges del Priorat alternen amb poemes d’August Boversobre sobre les quatre estacions. Saps què es la llicorella? Si no, busca-ho al diccionari. Relaciona-ho, després, amb els paisatges del Priorat.

2. El Priorat és una comarca que es caracteritza per la seva producció de vi i d’oli. Busca informació sobre la comarca en aquest web. També pots ampliar els teus coneixements sobre el vi i l’oli clicant 1 i 2. Llegeix ara el poema i subratlla els versos que facin al·lusió al procés d’elaboració del vi i de l'oli.

3. El paisatge descrit en el poema és hivernal. Busca tots aquells elements que et situïn en aquesta època de l’any. Què passa durant aquest temps amb els ceps, els ametllers i les oliveres?

4. La tercera estrofa fa referència a la Cartoixa d'Escaladei. Aquest monestir fou abandonat el 1835 a causa de la desamortització de Mendizábal. Trobaràs molta informació aquí. A sota (*) pots veure’n algunes fotos de l’estat actual. Hi has estat? Si és així escriu una estrofa que reflecteixi les teves sensacions en visitar-lo. Si no, inspira’t en las fotos. Pots enviar els teus versos a viulapoesia@viulapoesia.com.

5. Per què creus que el poema comença amb uns versos del poeta japonès Masoaka Shiki. Quines relacions pots establir entre la cita i el poema de Bover?

6. Fixa’t ara en la cinquena estrofa. “Els padrins xerren: carlins i fil·loxera”. Busca informació en llibres que parlin sobre la història del Priorat o a l’enciclopèdia. Tenint en compte el que hagis trobat, indica a quina època podries situar l’escena.

7. Altres llibres i poemes han parlat sobre el Priorat, la seva història, el seu vi, etc. Fins i tot hi ha aquest centre dedicat específicament a la literatura en relació al vi i a la comarca. Consulta el seu web i, en grups, que cadascun prepari una petita exposició sobre un dels autors que hi surtin.

8. Busqueu fotos o imatges que puguin il·lustrar el poema i les sensacions rebudes en llegir-lo i treballar-lo. Finalment, llegiu-lo en veu alta amb l’acompanyament de les imatges.

(*)

imatge poema
decoracio

poema Hivern, Bover, August

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA