literatura catalana . joves i adults     inici
Teixidor, Joan

 


Pla Traver

1. Llegeix el poema. El text conté verbs en 3a persona que es refereixen a l’entorn. Què en sabem, d’aquest entorn? On és (busca a quina comarca pertanyen les referències geogràfiques), com és segons el poema  (es tracta, per exemple, d’un paisatge verd o sec? De relleu suau o agrest? Quines altres impressions ens transmet?). En petits grups, feu un resum de les característiques d’aquest indret.

2. I també conté verbs en primera persona. A qui es refereixen? Què pots deduir sobre la seva relació amb aquesta contrada? Compara-ho amb les relacions de l’autor, Joan Teixidor, amb La Garrotxa. Busca informació sobre la seva vida i obra a històries de la literatura catalana i llegeix els textos que escriví en relació a aquesta comarca i que trobaràs a l’Atles literari de les terres de Girona. Aquí trobaràs també una notícia interessant. 

3. Busca a internet alguns mapes de la zona. En trobaràs, per exemple, aquí. Amb aquesta informació dibuixa un mapa complet  amb els llocs que apareixen en el poema i fes una fitxa amb informació sobre la geografia física de la zona: clima,  relleu, l’orografia, hidrografia, vegetació, etc.

4. Al poema surt esmentada una fageda. A la Garrotxa n'hi ha moltes. La més cèlebre és fageda d’en Jordà. Hi has anat mai? Joan Maragall n’escriví un cèlebre poema. El pots sentir, i de pas veure la fageda, aquí. Quina sensació t’ha produït? És igual o diferent a la que t’ha provocat el poema de Teixidor?

5. Busca fotografies sobre els indrets que apareixen en el text. Amb aquestes imatges i d’altres que hi siguin adients (també les pots dibuixar tu mateix/a),  fes un collage que il•lustri el poema de Joan Teixidor. Envia’ns-el a viulapoesia@viulapoesia.com.

6. Al poema no hi ha elements que situïn el paisatge en una estació de l’any determinada. Joaquim Vayreda va pintar els paisatges olotins en totes les èpoques de l’any. Quin dels quadres que tens a sota (*) triaries per al poema? Pots veure d’altres obres de Vayreda al web del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).

7. Hi ha algun lloc que hagis conegut que t’inspiri emocions especials? Evoca’l amb un text en prosa o en vers. Si és en vers, pots fer servir algunes de les estructures del text de Teixidor i completar-les amb expressions teves. Per exemple: 

     M’arribo a ........ que m’espera .......,
     ........ és a prop i .......... a tocar.
     La ............s’enfila a .............
     I ....... va ......... a ..............

Un cop escrit el poema, envia’ns-el i el penjarem a l’apartat “a la manera de”.

(*) Joaquim Vayreda: Estiu, Arbres en flor, La fageda

imatge poema
decoracio

poema Pla Traver, Teixidor, Joan

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA