literatura catalana . joves i adults     inici
Pons, Ponç

 


Filius insulae

1.  El text es pot dividir en tres  parts. Les dues primeres són la descripció d’un mateix lloc, però tenen una diferència important, la tercera és una reflexió. Indica quins versos inclouen cadascuna i explica’n el contingut.

 

2.  Identifica el to general del text. Guia’t pel títol. Si no saps el que significa, busca-ho en un diccionari o gramàtica de llatí.

 

3.  Què esperava el jo poètic i què es troba? Com se sent? Explica l’últim vers.

 

4.  Analitza les  repeticions del setè vers: com es diu aquesta figura retòrica? Quin efecte fa quan es llegeix? (relaciona-ho amb el sentit de la frase).

 

5.  Busca informació sobre els problemes d’urbanisme i especulació immobiliària, especialment a les Illes Balears i a les costes. Per completar la informació llegiu el poema de Carles Rebassa “PP2 (o la inexplicable història de la vídua d’En Fulgenci Mas)” que trobareu en aquest mateix web. Feu un debat a classe sobre el tema: qui en té la culpa, quines conseqüències té, com es pot solucionar?

 

6.  Compara el text de Ponç Pons amb el text “Argonauta”, del mateix autor i llibre. Fixa’t en les semblances i les diferències que hi ha respecte al tema (parlen del mateix i amb la mateixa intenció?);  el to (el jo poètic  mostra el mateix estat d’ànim?); l’ús de la puntuació; la versificació (el primer text és en vers lliure i el segon té regularitat mètrica –nombre de síl·labes i regularitats en el ritme accentual-, analitza la mètrica i indica si el fet que els versos d’aquest poema tinguin una mètrica determinada pot tenir relació amb l’evocació de la cultura grega que l’autor fa en el títol i al començament del text).

 

Jo que sóc també grec i voldria trescar

com un faune les illes fulgents de l’Egeu

cant els llocs seculars que vaig veure d’al·lot

i dic Cala Porter Macaret Alcaufar

Trebalúger Son Bou S’Arenal d’en Castell

Cant i escric amb amor el nom de boscos purs

on jugàvem feliços a guerra els amics

i on anava amb ma mare a cercar esclata-sangs

S’Alzinar d’en Salord S’Artigueta Llucatx

La Cucanya Ses Rambles Biniatzau Alcotx

Vaig recórrer amb mon pare els camps de l’illa just

quan tenia nou anys i era immens l’horitzó

entre cans que encalçaven lladrant secs conills

Biniguarda Es Banyol Tordonell Sa Boval

Ho record mentre escric abocat a un futur

estranger encimentat de for rents i de bars

Els paisatges d’infància no existiran més

Aquell món que somniï s’ha acabat i ja és mort

No vull viure per plànyer cap temps esfondrat

Serà un vers de revolta el meu verd testament.

 

7.  Localitza a “Google Maps” tots els topònims del poema anterior que puguis. Busca informació sobre els topònims de les Illes Balears i Pitiüses i explica les particularitats que tenen en comparació amb els topònims del Principat i amb els del País Valencià. Quins són els motius històrics d’aquesta diferència?

 

8.  Si coneixes Menorca, escriu un poema descriptiu que en parli. Si no, busca’n informació i fotografies. Aqui en trobaràs molta. Llegeix especialment tot allò que es refereixi a la naturalesa. Inspira-t’hi per fer aquesta descripció. Després d’un primer redactat, afegeix i canvia el que sigui per convertir el teu text en un poema ecologista.

 

poema Filius insulae, Pons, Ponç

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA