literatura catalana . joves i adults     inici
Marí, Josep

 


Oda en blau de Formentera

1. Quan has llegit el poema, has tingut sensació de repetició o martelleig d’algunes paraules? Mira si alguns mots es repeteixen molt i quantes vegades.

 

2. Aquí sota tens unes fotos de Formentera (*). Quina aparellaries a cadascuna de les estrofes? Justifica la teva tria a partir de la selecció d’alguns mots de cada estrofa.

 

3. Digues el poema en veu alta, primer sense fixar-te en la repetició de les paraules i, després, intentant marcar-les una mica. Compara el teu “dir” amb alguns companys i perfeccioneu la lectura.

 

4. El darrer tercet és una enumeració de mots que podrien ser la síntesi de Formentera. Si no has estat en aquesta illa, la més petita de les Pitiüses, visita aquesta web i busca referències o explicacions sobre cadascun dels mots: aljub, molí, figuera, camins, parets, estanys, savina i farigola.

 

5. Formentera ha estat un model d’equilibri entre la conservació del patrimoni natural (els camins, els estanys -Pudent i des Peix- les dunes de ses Illetes, l’arquitectura tradicional, els valors culturals, etc.) i el turisme. Tot i així, rep una gran quantitat de turistes durant l’estiu. Alguns només hi van pel sol i les platges i ni se n’adonen de com parlen els seus habitants o quins són els seus costums. En petits grups, investigueu la qüestió en els webs i llibres que trobeu sobre l’illa, resumiu-ne els punts que considereu més interessants i proposeu una activitat per donar a conèixer aquests aspectes als turistes.

 

6. L’estiu de 2009 Formentera es va posar de moda gràcies a un anunci d’una cervesa, en què un noi arribava a l’illa i s’ho passava d’allò més bé ballant i banyant-se (el podeu veure aquí). Després de la informació que has obtingut abans, creus que seria la imatge més adequada per a l’illa? Et sembla que l’anunci ha “afavorit” o “empitjorat” la imatge de Formentera?

7. Formentera fou el paradís dels hippies en els seixanta i els setanta del segle XX. Posteriorment la pel·lícula Lucía y el sexo de Julio Medem la va tornar a posar de moda al 2001. Informa-te’n sobre el film aquí i mira’n un fragment amb paisatges formenterencs aquí. Comparteix amb els companys les diferents visions que heu conegut de l’illa a partir d’aquests exercicis.

 

8.  Pensa en un paisatge molt teu: el nom del lloc i un color, o una olor, un sentit, un element, etc. que el defineixi. Ara fes un poema sobre el teu paisatge fent servir de rima aquestes dues paraules (el nom del lloc i el color o element més definitori). Envia’ns-el a viulapoesia@viulapoesia.com.

(*)

imatge poema
decoracio

poema Oda en blau de Formentera , Marí, Josep

cercador:  autor:     poema:           cercador avançat  boton busqueda avançada
<<
web design KTON Y CÍA