1. Quin sentiment es desprèn de la lectura del poema? Quin paper té, en aquesta primera impressió de lectura, l’abundància de negacions que hi ha en el text i la repetició de verbs que tenen a veure amb el fet d’abandonar un lloc?
2. Busca al diccionari les paraules que no coneixies (el mot garum, l’hauràs de buscar en una enciclopèdia).
3. El poema es focalitza en dos elements vius, el gat i les persones. Indica quins fragments es refereixen a cadascun.
4. Com és descrit el gat (aspecte físic i estat d’ànim)?
5. Les persones de què parla el poema són presents en el lloc descrit o no? A quina època ens remeten les expressions: mercants, carros amb cavalls, túnica bella de patrici, àgora?
6. A partir d’aquestes evocacions, on penses que són aquestes ruïnes, a quina població de la costa catalana es refereix el poema?
7. En grup, documenteu-vos sobre la història dels grecs a Catalunya: època, activitats, ciutats que van fundar, etc. Podeu presentar-ho en forma de pòster (per exemple un mapa amb fotografies i etiquetes amb informació en els punts on hi ha hagut poblacions documentades), o bé fer-ne un bloc a internet, amb informació, enllaços a pàgines sobre aquest tema, fotografies, etc.
8. Completa tota aquesta informació amb el vídeo del programa “Històries de Catalunya”, dedicat a Empúries que va emetre TV3 i que pots trobar aquí.
9. Com és l’Empúries d’avui dia? Busca informació aquí. Potser hi has anat alguna vegada amb l’escola. Les ruïnes són també a la platja com pots veure a la fotografia d'aquí a sota (*). Quin efecte et van produir les ruïnes? Les pedres que resten ens poden apropar a la civilització que visqué allà? Què en penses de visitar monuments en ruïnes? Comenteu-ho en grups de tres o quatre persones i contrasteu les vostres opinions.
(*)
|